Krišto i Varhelyi nakon sastanka složni: Nastaviti na ispunjavanju svih obaveza

Svi i u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci moraju zajedno raditi kako bi usvojili zakone koji su neophodni", poručio je Varhelyi

03.06.2024. 18:17
  • Podijeli:
varhelyi kristo una-665dec4c26675.webp Foto: UNA

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zahvalila se danas evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyjiu na svemu što čini u procesu integracija EU.

Naglasila je da je na današnjem sastanku fokus bio aktuelne teme, reforme te proces integracija.

"Sa današnjeg sastanka čuli smo neupitnu opredjeljenost od svih sudionika i predstavnika vlasti kada je u pitanju EU put. Svjesni smo da od kad je donesena odluka o pregovorima, tiče se i ostalih obaveza koje smo dužni ispuniti. Danas smo upravo o preostalim uslovima razgovarali. Imali smo i izborni zakon, Zakon o sudu na stolu, ali danas smo došli u situaciju u kakvoj jesmo. Tome je najviše doprinijela odluka Christiana Schmidta, odnosno njegova nametanja", kazala je Krišto.

Istakla je da svi zajedno moraju naći način da nastave u ispunjavanju uvjeta.

"Očekuje nas mnogo posla, rad na reformama. Ne smijemo stati. Moramo imenovati dva pregovarača i zamjenika, preostaje nam obaveza da imenujemo pregovarački tim. Potrebno je i donošenje budžeta, kako bi dobili prvu tranšu za implementaciju EU rasta", naglasila je Krišto.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je kazao da sve odluke ranije donesene od Vijeća EU i početak pregovora, trebaju biti vjetar da se ispune sve uvjeti koji su postavljeni.

"Jasno je da BiH želi se pomjeriti dalje, ubrzati reforme, imamo velike ambicije i podsjećamo na zakone koji moraju biti usvojeni. To su uslovi koje trebaju biti ispunjeni, kako bi krenuli u konkretne pregovore. Svi i u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci moraju zajedno raditi kako bi usvojili zakone koji su neophodni. Sada je vrijeme, lideri moraju isporučiti ono što EU traži. Vrata su otvorena", poručio je Varhelyi.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()