Ima nade za zanate, Luka Dakić najmlađi sajdžija

Odluka o povećanju praga za ulazak u sistem PDV-a

22.11.2023. 21:45
  • Podijeli:

Odvrtanje i zavrtanje. Ovo su dijelovi satnog mehanizma. Da biste postali sajdžija u školi ovaj zanat više, naučiti ne možete. Preciznost i strpljenje, poželjne su vještine ako želite da budete sajdžija. Reklo bi se da strpljenja na pretak ima Luka Dakić, 25 godišnjak koji se s ovim zantom bavi, gotov pet godina. U vremenu kada zanati izumiru, on je odlučio da nastavi porodičnu tradiciju dugu 45 godina. Zanat nije učio u školi, ali jeste od dede.

''Završio sam Ekonomsku školu, smjer bankarski tehničar i to mi je nekako bio plan da se bavim s tim i sklopom nekih okolnosti, nastavio sam dedin put. S vremenom taj posao se zavoli i nauči. Najvažnije je da se ta porodična tradicija nastavila dalje,'' priča svoju priču Luka Dakić mladi sajdžija.

U Banjaluci se s ovim zanatom bavi svega nekoliko ljudi. U okolnim mjestima, gotov niko, pa su mušterije u ovu radnju često dolaze iz Mrkonjića ili Gradiške.

''Iskreno da se ne može živjeti od ovog posla, niko ga ne bi ni radio. Ne žalimo se, lijepo se živi, lijepo se radi. Najviše posla stoji na tom imenu koji traje već dugi niz godina. Neko čišćenje automatik sata npr. ''Seiko'' je 50tak maraka,'' navodi Dakić.

Iako je Lukin primjer danas rijekost, omladini zanati nisu primamljiva opcija za rad. Ipak, danas oni nude sigurnu zaradu. Kako bi zanatski sektor preživio, neophpdne su olakšice.

Već sutra pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naći će se izmjene Zakona o PDV-u, kojim će prag za ulazak u sistem PDV-a biti povećan sa 50.000 na 100.000 maraka. Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Srđan Amidžić, očekuje kaže, da ove izmjene budu usvojene.

‘’Dobre ideje su vrlo često skupe. Ova košta 25 miliona maraka ali to je ekonomska realnost. Trebaće osam dana da Zakon stupi na snagu. Nakon tih osam dana, mi smo uložili maksimalan napor da svi sve ostale procedure u smislu usvajnja podzakonskih akata, pravilčnika i svega ostalog koje treba da provede Uprava za indirektno oporezivanje da se provde u što kraćem roku,’’ istakao je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BIH.

Samo na prostoru Republike Srpske registorvano je preko 25.000 samostalnih privrednika koji zapošljavaju oko 42.000 radnika. Zanatstvo je u nezavidnoj poziciji. Iz Zantasko-preduzetničke komore kažu da bi povećanje praga za ulazak u PDV sistem, za njih značio mnogo.

‘’U posljednje vrijeme, znate i sami da inflacija postoji, sve je skuplje, tako da je taj prag postao zaista, neprihvatljiv. Mi smo tražili 120.000, ali smo sasvim zadovoljni da je to 100.000 maraka,’’ rekao je Jovica Bratić direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

Kada bi naše društvo imalo više primjera poput Luke sa početka ovog priloga, bilo bi više nade za zanate.

Lejla Džin

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()