Hurtić: Alarmi su upaljeni, neću dozvoliti da dobijemo ‘Bosanski Černobil’

Pozvao je sve aktere ove priče u Hrvatskoj da se uozbilje, te da zamisle kako bi bilo da, primjerice, BiH počne praviti slično odlagalište u blizini Plitvičkih jezera ili drugih mjesta

05.08.2023. 21:00
  • Podijeli:
sevlid hurtic Patrik Macek - PIXSELL 22-64709f9bc246a.webp Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Višegodišnji napori Hrvatske da na Trgovskoj gori, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom, odlaže radioaktivni otpad, konačno moraju biti zaustavljeni. Takav opasan ekološki poduhvat predstavlja direktnu prijetnju po život i zdravlje za oko 250 hiljada stanovnika ovog dijela BiH. Smatram da su ovakvim postupanjem, ljudima koji ovdje žive, ugrožena ljudska prava zbog nemogućnosti da, prije svega, udišu čist zrak, a brojne su i druge posljedice", izjavio je danas Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, na sastanku održanom u Novom Gradu.

Potom je dodao:

“Svi alarmi su upaljeni, zbog čega treba izvršiti jači pritisak na pravnu i stručnu javnost”, rekao je Hurtić i kao pozitivan primjer naveo uspjeh na Trgovačkom sudu u Beču, čijom presudom je zatvorena pritvorska jedinica u kampu Lipa u Bihaću.

Između ostalog kazao je kako je pitanje Trgovske gore se odnosi na cijelu BiH.

“Pitanje Trgovske gore odnosi se na cijelu državu, a posebno na Novi Grad i Veliku Kladušu, kao mjesta koja bi bila najviše ugrožena. Radijacija nema barijeru, i ako se pojavi ovdje, brzo dolazi i do Slavonskog Broda, Županje i u konačnici do cijele regije”, dodao je Hurtić.

Pozvao je sve aktere ove priče u Hrvatskoj da se uozbilje, te da zamisle kako bi bilo da, primjerice, BiH počne praviti slično odlagalište u blizini Plitvičkih jezera ili drugih mjesta.

“Zbog toga bi sva javnost u Hrvatskoj sigurno bila na nogama. Tada bi mi u BiH bili najgori, a kada mi upozoravamo na opasnosti, onda to nikoga u toj zemlji ne dotiče. Neću dozvoliti da zbog odlaganja nuklearnog otpada, ovdje dobijemo ‘Bosanski Černobil’, odnosno, ‘Novi Černobil!”, kazao je Hurtić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()