Ginex povećava proizvodnju za čak 100 posto

Delegacija Vlade FBiH u posjeti Goraždu

10.06.2024. 20:00
  • Podijeli:
industrija radnik pixabay-63e3abb870d81.webp Foto: Pixabay

Delegacija Vlade FBiH posjetila je danas goraždansku kompaniju UNIS Ginex, gdje je sa članovima nove uprave razgovarala o poslovnim rezultatima i planovima za ovu godinu.
“Ginex” je kompanija za proizvodnju i promet hemikalija, pripalnih i inicirajućih sredstava za vojnu i civilnu upotrebu. Istaknuto je da je prošla godina bila rekordna po ostvarenoj dobiti, a ove godine proizvodnja će nastaviti značajno da raste.

– Nova uprava je u 2024. krenula veoma ambiciozno. Proizvodnja i prodaja odvija se prema predviđenom planu i vjerujem da ćemo već u avgustu premašiti rezultate iz 2023. godine. Značajna dobit će omogućiti da nastavimo sa našim investicionim ulaganjima, proširenjem proizvodnih kapaciteta i zapošljavanjem novih radnika – kazala je generalna direktorica Dženana Turković.

Prema riječima ministra industrije, energetike i rudarstva FBiH Vedrana Lakića, svi dogovori sa upravom Ginexa se poštuju.

– Tražili smo povećanje obima proizvodnje, uslijedit će to u narednom periodu čak i za 100 posto. Zatraženo je povećanje broja uposlenih radnika, odobreno je 133, a 99 je već uposleno. Zatražili smo bolju koordinaciju sa svim ostalim preduzećima namjenske industrije i Ginex to stopostotno uvažava – naglasio je Lakić, izvijestio je Avaz.

Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je da Ginex već spada među najveće, a s novim pogonom i montažom novih mašina u zadnjem kvartalu ove godine, ova goraždanska kompanija će biti ubjedljivo najveća fabrika iz ove oblasti u svijetu

– Morate biti zadovoljni kad vidite zadovoljne radnike sa kvalitetnim platama, sa odličnim uslovima života i kad vidite da, uz 800, treba još radnika da se zaposli. Modernizacija je nešto što treba i ovoj fabrici, i BiH, ali fabrike čiji je većinski vlasnik država ne mogu voditi računa samo o profitu već i socijalnom aspektu. Da zapošljavaju ljude iz Goražda, a ne da smanjuju broj radnika – naglasio je Nikšić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()