Federalna TV dostavila BHRT-u prijedlog za hitno rješavanje RTV takse

Preko računa EP

27.02.2024. 17:01
  • Podijeli:
bhrt - anadolija 23-63d8e28d4c0d4.webp Foto: Anadolija

Poslovodni odbor Radio-televizije Fedaracije BiH obavještava javnost da je dostavio menadžmentu BHRT-a, kao i svim relevatnim institucijama, tekst Sporazuma o zakonski utemeljenoj naplati RTV takse, uz istovremeno osiguravanje dodatnih prihoda za BHRT.

Pomenuti Sporazum bi omogućio redovnu programsku produkciju i isplatu plaća za obje radiotelevizijske kuće sa sjedištem u Sarajevu do donošenja cjelovitog rješenja naplate RTV takse na području cijele države BiH.

"Vjerujemo da će na sutrašnjem sastanku u Elektroprivredi BiH ovaj Sporazum biti potpisan, jer se njime ispunjava maksima koju nerijetko ponavaljaju najviši zvaničnici u našoj zemlji, a to je „da treba pomoći BHRT-u, a ne ugroziti rad RTV Federacije BiH“. Sporazum obezbjeđuje BHRT-u da uprihoduje dodatnih gotovo 2,5 miliona KM na godišnjoj razini, a upravo taj iznos RTV Federacije, uz već izrađeni plan racionalizacije vlastitog poslovanja, može podnijeti u idućih godinu dana ne ugrozivši vlastitu programsku produkciju, plaće i doprinose radnicima te redovito izmirivanje poreskih i drugih obveza prema državi", navode iz Poslovodnog odbora FTV-a.

Dalje navode da je RTV Federacije, uprkos teškoj situaciji prouzročenoj jednostranim prekidom dosadašnjeg načina naplate RTV takse od strane Uprave BHRT-a, uspjela servisirati sve svoje obaveze te još uvijek nema dugovanja ni prema radnicima ni prema državi.

"Iz tog razloga nam je veoma važno da svi akteri razumno pristupe ovom pitanju i da gubitke koje sada bilježimo pretvorimo, prihvaćenjem ovog Sporazuma, u dobitak za sve.
Podcrtavamo da je ovaj Sporazum u potpunosti sukladan zakonu, za razliku od svih dosadašnjih prijedloga, bilo usmenih ili pisanih, koji su ozbiljno kršili Zakon."

Prijedlozi načela ovog Sporazuma su:

Sporazum predviđa u svim dijelovima istovjetan način naplate RTV takse preko Elektroprivrede BiH kao i u dosadašnjem periodu.

Sporazumom se predviđa da RTV Federacije BiH na mjesečnom nivou naručuje korištenje tehničko-produkcijih kapaciteta BHRT-a u značajno većem iznosu koji bi dosezao oko 200.000 KM svakomjesečno za BHRT, a Sporazumom bi bilo precizno utvrđeno koje su to usluge i kapaciteti koji se naručuju.

Sporazum podrazumjeva istovremeno potpisivanje i Ugovornog odnosa za naplatu RTV takse putem Elektroprivrede BiH i Sporazuma između BHRT-a i RTV Federacije BiH o povećanju narudžbi tehničko-produkcijih kapaciteta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()