Zrak u Sarajevu večeras opasan po zdravlje, zagađenje 57 puta veće od normalnih vrijednosti

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima te bi prema ljekarskim preporukama morale ostati u zatvorenom prostoru

22.01.2024. 22:42
  • Podijeli:
zrak_zagađenost_bih_anadolija -65781d4c5b169.webp Foto: Anadolija

Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu večeras iznosi 337 i izuzetno je opasan te se stanovnicima preporučuje da izbjegavaju boravak na otvorenom.
To pokazuju podaci sa servisa IQAir koji prikuplja sve informacije sa mjernih stanica.

Koncentracija PM2.5 čestica u Sarajevu trenutno je 57 puta veća od vrijednosti godišnje smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitetu zraka.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima te bi prema ljekarskim preporukama morale ostati u zatvorenom prostoru.

Kada je riječ o usporedbi sa prethodnim danima, večeras je došlo do drastičnog pogoršanja kvalieta zraka u Sarajevu.

Zrak je i jučer bio nezdrav, ali je indeks iznosio 158, dok je se u subotu i petak indeks kvaliteta zraka kretao od 60 do 75.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()