Zloupotreba bolovanja: U prvih šest mjeseci ove godine 38 poslodavaca u RS zatražilo provjeru

Za šest mjeseci ove godine, od ukupno 83 kontrolisana radnika, za njih 20 su utvrđene nepravilnosti u smislu nepoštovanja dužine trajanja bolovanja i pravovremenog upućivanja na komisiju

09.09.2023. 21:00
  • Podijeli:

Za prvih šest mjeseci ove godine 38 poslodavaca u Republici Srpskoj zatražilo je provjeru bolovanja za 83 radnika. 

Kada to mogu zatražiti, koje su obaveze radnika na bolovanju i kako zloupotreba bolovanja može da utiče na rad u kolektivu? Potražili smo odgovore na ove pitanja.

Za šest mjeseci ove godine, od ukupno 83 kontrolisana radnika, za njih 20 su utvrđene nepravilnosti u smislu nepoštovanja dužine trajanja bolovanja i pravovremenog upućivanja na komisiju.

"Samo za trudničko bolovanje, to sam iskoristila i ništa drugo. Da li ste čuli za nekoga da je zloupotrijebio bolovanje? Bilo je dosta radnika i koji su nekada uzimali možda neopravdano jer su imali druge poslove.
Ako se dešavaju takve situacije postoje nadležne institucije koje to mogu da ispitaju, počev od organa unutar te institucije do ljekara."

Upravo je porodičnom ljekaru radnik na bolovanju dužan da se javi svakih 15 dana. Ukoliko ne dođe na zakazani termin i ne opravda izostanak, porodični doktor može da ocijeni da je osiguranik sposoban za rad.

“Apsolutno nejavljanje, nepravdanje nedolska na kontrolni pregled vodi ka zaključenju bolovanja. U tom slučaju zaključimo bolovanje sa danom kad smo zakazali kontrolni pregled”, kazala je Verica Petrović, šef Edukativnog centra porodične medicine.

Na šta pacijent ima pravo prigovora. Popunjava obrazac koji se dalje upućuje na prvostepenu komisiju.

“Nama se odluka komisije vraća na posebnom obrascu i mi postupamo po odluci komisije", dodaje Petrovićeva.

Troškove plata radnika koji su na bolovanju do 30 dana snosi poslodavac, a za bolovanja duža od 30 dana Fond zdravstvenog osiguranja. Poslodavci kažu da “lažna” bolovanja predstavljaju problem u radu cijelog kolektiva.

“Ne gubi samo poslodavac u smislu produktivnosti nego gube i radne kolege koji postižu određenu produktivnost i koji se nalaze na radnom mjestu i postižu standardne rezultate rada", smatra Saša Aćić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

U ovoj godini u prosjeku je mjesečno evidentirano oko 22 hiljade slučajeva bolovanja, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()