Žene masovno oboljevaju: Uskoro primjena HPV vakcine u RS

Vakcine mogu primiti i djevojčice

03.02.2023. 17:59
  • Podijeli:
profimedia-0499943044 MMR vakcina, vakcinacija-639edae83a0d8.webp Foto: Profimedia

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske Vesna Ećim - Zlojutro rekla je da su poražavajući podaci o broju oboljelih i umrlih žena u Republici Srpskoj i BiH od karcinoma grlića materice.

"Prošle godine je bila 21 žena na 100.000 stanovnika, a prije dvije godine 23 na 100.000 stanovnika. Vakcina je tek prvi korak koji će doprinijeti da se ovI brojevi u budućnosti smanje", rekla je Zlojutro.

Ona smatra da ovi podaci ukazuju na nizak nivo znanja o polno prenosivim bolestima i načinima prevencije.

"Vakcinacija ovom vakcinom ne znači da ne treba i dalje voditi računa o zdravlju i raditi kontrole. Ona i dalje zahtijeva redovne preglede, ali daje mnogo veću šansu da se ne oboli", rekla je Zlojutro.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da se HPV vakcina može primijeniti kod uzrasta devet i više godina, te da je uobičajena granica do 25 godina, ali da se može davati i do 45 godina.

"Efikasnost vakcine je ubjedljivo najveća kada se primi u mlađoj dobi i mnogo više doprinosi smanjenju pojave karcinoma grlića materice", rekla je Aćimovićeva, koja je i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Ona je navela da će vakcina u Republici Srpskoj biti besplatna za uzrast od 11 godina do navršenih 15, te da se ona u ovom uzrastu prima u dvije doze u nadležnom domu zdravlja.

"Za druge, koji ne pripadaju kategoriji koja ima pravo na besplatnu vakcinu, vakcinacija će se obavljati u Institutu za javno zdravstvo", rekla je Aćimovićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je značaj uvođenja vakcine protiv humanog papiloma virusa /HPV/ u Republici Srpskoj, jer će omogućiti da se smanji pojava karcinoma grlića materice.

Šeranić očekuje da će primjena ove vakcine početi u martu, te da će ona biti besplatna za djevojčice od 11 do 14 godina, kao i za dječake tog uzrasta, koji takođe oboljevaju od karcinoma drugih vrsta.

"Imamo priliku da koristimo devetovalentnu vakcinu, koju koristi cijeli svijet. Vakcina je potpuno efikasna i bezbjedna", rekao je Šeranić, koji je danas učestvovao na prvom stručnom sastanku za ginekologe, pedijatre, te specijaliste porodične medicine i epidemiologe o primjeni ove vakcine.

On je napomenuo da će vakcina biti dostupna i za druge kategorije, uz određenu nadoknadu, te da će se u narednom periodu tražiti način kako da se proširi okvir kategorija koji mogu primijeniti besplatno vakcinu.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()