Zamisli, posao ti je da stvaraš igračke? Daniela živi svoj san

Napominje da su sve igračke rađene od pamučnog konca i potpuno su bezbjedne za mališane.

20.01.2024. 08:29
  • Podijeli:
Daniela Krsmanović i-65ab761555bba.webp Foto: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA/NEZAVISNE NOVINE

 Daniela Krsmanović iz Bijeljine još kao djevojčica zavoljela je ručni rad, a sada se bavi izradom igračaka koje vole i dječica i majke, a pravi ih posebnom japanskom tehnikom heklanja, koja se zove amigurumi.

Kako je istakla za "Nezavisne novine", prve radove naučila je od bake, koja ju je sa sedam godina naučila da hekla.

"U početku su to bili jednostavniji radovi, salvete i stolnjaci. Sjećam se da sam zimski i ljetni raspust provodila sa bakom heklajući. Dok su se druga djeca igrala, ja sam više voljela ručni rad, a roditelji su me često opominjali da idem napolje, da budem sa svojim vršnjacima i da više vremena provedem igrajući se", priča Daniela i ističe da je ljubav prema heklanju ipak bila jača i da se u ručni rad zaljubila još od malih nogu.

"Ljubav prema ručnom radu nikada nije prestala, samo je vremenom postajala sve veća, tako da danas heklam za svoju dušu i za svoju djecu kape, šalove, trake za kosu, gumice, suknjice, haljinice, pončo, a prije dvije godine sam počela da heklam igračke", objašnjava Daniela.

Prema njenim riječima, na društvenim mrežama i na internetu vidjela je da su heklane igračke aktuelne i popularne, a tada je otkrila i japansku tehniku heklanja, amigurumi, koju sada i sama koristi u stvaranju svojih heklanih igračaka.

"Pronašla sam jednu djevojku iz Srbije koja je imala obuku za heklane igračke. Ona mi je sve detaljno objasnila, kako se čitaju šeme i sve sam brzo savladala. Radi se o amigurumi tehnici, koja je nastala u Japanu, a kod nas je postala popularna dvijehiljaditih godina. Prvo se mora savladati magični krug, jer svaka igračka njim počinje, zatim niski i visoki stubići kao i dodavanje i oduzimanje petlji", objašnjava Daniela.

Napominje da su sve igračke rađene od pamučnog konca i potpuno su bezbjedne za mališane.

"Ovo je tehnika koja se zaista lako i brzo uči, sve ostalo je stvar prakse, truda i mašte. Igračke se uglavnom prave iz dijelova, koji se potom pune silikonskim kuglicama i spajaju", kaže Daniela.

Ističe da joj je za samu izradu igračke potrebno od nekoliko sati pa i do nekoliko dana.

"Sve zavisi od veličine igračke i koliko detalja ima na njoj, a mogu se praviti razne igračke. Ja trenutno u ponudi imam nekih 15 igračaka, a to su mede, zeke, irvasi, mace, ovčice, bubamara, žirafa, dinosaurusi. Svaka igračka mi je posebna, u svakoj uživam dok je pravim, ali ako bih baš morala jednu da izdvojim koja mi je favorit, onda je to zeka sa haljinicom", rekla je Daniela.

Dodala je da je izrada igračaka i rukotvorina amigurumi tehnikom za sada samo hobi i nešto što je ispunjava.

"Pored porodičnih obaveza i primarnog posla, heklanje igračaka je nešto što me opušta na kraju radnog dana, ali radim i po narudžbi, koliko mogu da stignem. Svoje radove objavljujem i na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku, pod nazivom 'Dany igračke'", kazala je Daniela, pišu Nezavisne novine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()