Za njih ne postoje praznici

Ekipa Une u posjeti dežurnim ekipama

17.04.2023. 15:35
  • Podijeli:

Nisu svi imali sreću da najveći hrišćanski praznik provedu sa svojim namilijima, pa da im, jedina i najveća briga bude čije vaskršnje jaje je najjače. Nečije bitke su se na nekim drugim frontovima. Prilog koji slijedi, posvećen je svim dežurnim ekipama, a s obzirom na to da upravo gledate UNA DAN, shvatili ste da smo i mi jedna od njih.

Iako se nismo tome nadali, nama je praznik počeo u službi hitne pomoći. Na sreću, ne zbog zdravstvenih, niti zbog tegoba nastalih jer radimo za Vaskrs, nego kako bismo neko vrijeme proveli sa timovima, čiji posao ne poznaje praznike, a nerijetko ni san. Ponovo, na sreću, dobrodošlicu su nam poželjeli gotovo prazni hodnici. Tišinu su, tek na trenutke, prekidali koraci rijetkih pacijenata ili vrijednih ekipa, koje su užurbane polazile na terene.

"Moja dežurna ekipa, petnaest članova i ja, danas smo tu da obavimo svoje radne obaveze i mi ćemo na neki način obilježiti današnji praznik u radnim uslovima", priča specijalista urgentne medicine, zaposlen u Službi hitne pomoći u Banjaluci, Srđan Vujić.

U radnim uslovima, praznuje se i u dežurnoj apoteci, gdje su, sudeći prema prizorima koje smo zatekli, građani danas potražili zdravlje. Pa, taman da pazare samo vitamine, jer lako zavara ovo jesenje proljeće.

"S obzirom na to da apoteka radi 24h, za vrijeme praznika, tokom neradnih dana, mi smo dostupni pacijentima sve vrijeme. Uz dobru organizaciju, ništa nije teško”, ističe farmaceut, Sanja Ilić.

Čak i kada je grad, pomalo, praznički uspavan i kada vam se čini da su gotovo svi građani ušuškani u svojim toplim domovima, njih ćete sresti na ulicama. Dežurni, čak i kada nisu dežurni.

"Policija je uvijek u pripravnosti. Naravno da kolege, koje trenutno ne rade, mogu da uživaju sa svojim porodicama kući, u prazničnom danu, ali u slučaju potrebe, svi policajci će se u vrlo kratkom vremenskom periodu staviti na raspolaganje svojim rukovodnim radnicima", naglašava komandir Policijske stanice Banjaluka Lazarevo, Momčilo Marić.

A, benzinska pumpa, danas je i market i pekara, ali i, vjerovali ili ne, posljednja prilika da nekoga obradujete ili odljutite poklonom.

"Najčešće kupuju cigare, neke grickalice, nešto za popiti. Neko ne uspije na vrijeme, pa dođe i kupi flašu viskija, ukrasnu kesu. Sve što ima u prodaji, danas ide", otkriva prodavač na benzinskoj pumpi, Aleksandar Višekruna.

Priča Aleksandar, baš kao i ostali naši sagovornici, da je navika čudo i da, neradni dan, ponekad, jednostavno, mora da bude radni. Znamo mi to vrlo dobro, baš kao i kolege koje smo sreli na terenu. Iako nas je zvuk tastature, u polupraznoj redakciji, pomalo uspavao, ovaj prilog, priveli smo kraju, pod budnim okom urednika, kolega iz organizacije, režije, montaže… A, nismo zaboravili ni da ga arhiviramo. Čisto da, umjesto nas, napiše neki novi raspored rada za praznike.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()