"Vučijak" na licitaciji prodaje 22 lipicanera

Prodaja moguća samo na području BiH

03.08.2023. 22:16
  • Podijeli:

Prnjavorski ‘’Vučijak’’ sutra najavljuje licitaciju čistokrvnih lipicanera a koji se mogu prodati samo na području BIH, iako upiti stižu sa svih strana svijeta. 

Ergela ‘’Vučijak’’, tradicija duga osam decenija. Vrata doma za posjetu najstarijoj rasi lipicanera u Evropi, otvorena su od deset do 16 časova, svaki dan.

Ulaz na ovu lokaciju gdje čistokrvni lipicanci uživaju u slobodi je besplatan. Međutim, pored gledanja i upoznavanja, ovdje više nema nikakvih aktivnosti. Posjetioce to ne sprečeva da dođu i uvjere se u ljepotu ovih rasnih konja. 

‘’Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati više sadržaja da možemo nešto više da ponudimo i turistima. Strani turisti isto tako vole da dođu na ergelu, da nas obiđu i glavna rečenica koju stalno ponavljaju je da mi imamo čast što radimo ovdje na ergeli i da nismo svjesni koliko je lijepo’,’ ističe Slađana Preradović, viši stručni saradnik za stočarsku proizvodnju u JU Ergela ‘’Vučijak’’.

Pored glavne štale u koju je smješteno 120 rasnih konja, ostali objekti su zastarjeli i dotrajali. Zbog povećanog broja grla, ustaljena praksa je prodaja lipicanera na licitaciji.

‘’Licitacija je najavljena za petak, 4. avgusta u 10 časova. Na spisku za prodaju imamo 22 životinje koje ćemo da ponudimo kupcima. Prodaja je sada moguća samo na nivou Bosne i Hercegovine’,’ pojašnjava Preradovićeva. 

To znači da niti jedna od ovih životinja ne može izaći van granica BIH, iako, ova ergela ima redovne upite za kupovinu iz inostranstva. Razlog – nepostojanje jedinstvenog registra kopitara. Upiti stižu od Srbije pa sve do Njemačke i Francuske.

Ipak, svaki do ovih lipicanera imaju svoje oznake. 

Pored brige za konje da su čišti i siti, radnik Mićo Žuna, jedan je od rijetkih na ovim prostorima koji ima znanje i iskustvo da obučava konje za jahanje. Više od svega volio bi, kaže on, da se steknu uslovi kako bi posjetioci opet imali mogućnosti jahati konje. 

‘’Stvarno mi je žao, ne zbog mene, već zbog te dječice koja su jahala ovdje po dvije godine i kada dođu kako ja toj djeci od pet, šest godina da objasnim da više nema toga. Dođu tu i plaču’’, navodi rŽuna i dodaje da ‘’ako radiš posao na silu da te prođe dan, ovdje dolaziš što voliš to da radiš’.

A svi radnici ovdje ostavljaju svoju dušu za ove životinje, u šta se uvjerila naša ekipa. Uz to što je jedina ergela čistokrvnih lipicanera na području Bosne i Herecegovine, sa više sadržaja, ovo bi bila sigurna destinacija na mapi za brojne turiste koja se ne propušta, jer ovdje se ima šta vidjeti ali i naučiti. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()