VSTV odgađa izbor glavnog državnog tužioca

Prema riječima Lagumdžije, u četvrtak neće biti imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog odluke Podvijeća da ne predloži nikoga od kandidata

29.09.2022. 09:08
  • Podijeli:
vstv_halil_lagumdzija_foto_VSTV-1664435278289.webp Foto: VSTV BiH

O izboru novog glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine neće se glasati danas, iako je to najavljeno kao jedna od tačaka sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a članovi će umjesto izbora glasati o mogućem poništavanju konkursa, potvrdio je Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija, predsjednik tog vijeća.

Prema riječima Lagumdžije, u četvrtak neće biti imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog odluke Podvijeća da ne predloži nikoga od kandidata, a ta odluka će se razmatrati u nastavku sjednice VSTV-a.

"Raspravljat će se o toj odluci, ako Vijeće zauzme suprotan stav, većinski, onda, po nekoj proceduri, moglo bi se odmah Podvijeće povući, zauzeti stav u skladu s odlukom Vijeća i predložiti kandidate. Ali to ide tek na narednoj sjednici. Ne može biti imenovanja. Sutra će biti rasprave inicijalno o stavu Podvijeća", pojasnio je Lagumdžija.  

Prema njegovim riječima, ovakva odluka Podvijeća je došla jer se smatralo da nije dobro ići u proceduru s jednim kandidatom. Kako je rekao, to je stav Podvijeća o kome će u četvrtak odlučivati svi članovi VSTV-a.

"Ta rasprava o stavu Podvijeća da se poništi konkursna procedura, odnosno da se ide u novu konkursnu proceduru. I ako taj stav ne dobije potrebnu većinu, to automatski znači da će se ići u meritorno imenovanje, ali bi se to moglo desiti tek na narednoj sjednici Vijeća, ako prođe taj prijedlog", naveo je Lagumdžija.

Na sjednici VSTV-a u četvrtak su kandidati za glavnog tužioca Tužilaštva BiH trebali iznijeti svoj program rada.

Lagumdžija je ranije kazao da će na intervjue biti pozvani Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verifikovane.

Prije dva dana Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Kako je navedeno u saopćenju objavljenom na stranici Ministarstva finansija SAD-a, ove sankcije dio su strategije za pozivanje na odgovornost onih koji provode destabilizirajuće aktivnosti na zapadnom Balkanu. Navodi se i da se takve aktivnosti odvijaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i njima pridružene pokroviteljske mreže nastavljaju potkopavati zemlju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()