Vlada FBiH: Aerodromima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru 3,6 miliona

Za igradnju i opremanje četiri sportska objekta 8,7 miliona

30.11.2023. 16:15
  • Podijeli:
aerodrom sarajevo ex yu aviation-64886a56d2044.webp Foto: Ex-Yu Aviation

Vlada Federacije BiH donijela je danas dvije odluke o usvajaju programa utroška sredstava kojim se međunarodnim aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli dodjeljuje ukupno 3,6 miliona KM za unapređenje avioprometa.

Jedna odluka se odnosi usvajanje programa utroška sredstava u iznosu od milion KM iz Kapitalnog transfera „Kapitalni transferi javnim preduzećima – za unapređenje avioprometa“ Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, a koji se dodjeljuju Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sredstva su namijenjena za nabavku sistema za otkrivanje eksploziva za ručni prtljag nadograđenog opcijom za automatsku detekciju oružja.

Druga odluka o usvajanju utroška sredstava odnosi se na ukupni iznos od 2,6 miliona KM Tekućeg transfera „Subvencije javnim preduzećima – za unapređenje avioprometa“ Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, kojom se po 1,3 miliona KM dodjeljuju javnim preduzećima Međunarodna zračna luka – aerodrom Mostar d.o.o. i Međunarodni aerodrom Tuzla d.o.o.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je zaduženo da vrši kontinuiran nadzor o utrošku dodjeljenih sredstava, kao i da sa javnim preduzećima potpiše ugovore kojim će se urediti način prenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Javna preduzeća Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o, Zračna luka – aerodrom Mostar d.o.o. i Međunarodni aerodrom Tuzla d.o.o. dužni su kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija o utrošku ovih sredstava, a nakon utroška sredstava, najkasnije do 28.2.2024. godine su dužna sačiniti ukupni izvještaj o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o usvajanju izvještaja.

Odluke o programu utroška ovih sredstava stupaju na snagu narednoga dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

Za igradnju i opremanje četiri sportska objekta 8,7 miliona

Vlada Federacije BiH danas je na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta donijela odluke o usvajanju četiri programa utroška sredstava „Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima“ s kriterijima raspodjele, utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu, u ukupnom iznosu od 8.700.000 KM. Riječ je o izgradnji i opremanju sportskih dvorana i drugih sportskih objekata u Bosanskoj Krupi, Tešnju, Gračanici i Gradu Mostaru.

Za izgradnju i opremanje sportske dvorane Bosanska Krupa namijenjeno je 1.400.000 KM. Od ovog iznosa, za troškove izvođenja građevinsko – zanatskih radova biće izdvojeno 638.000 KM, za vanjsku kanalizaciju 32.000 KM, za elektroinstalacije 165.000 KM, te za mašinske instalacije 565.000 KM.

Drugi program odnosi se na izgradnju i opremanje sportske dvorane Jelah, a koju provodi Općina Tešanj. Od ukupno 300.000 KM, iznos od 200.000 KM predviđen je za troškove izvođenja radova, a 100.000 KM za troškove materijala.

Iznos od 500.000 KM namijenjen je za izvođenje završnih radova na vanjskom uređenju Privredno-kulturno-sportskog centra „Bazen“ Gračanica.

Četvrtim, danas usvojenim programom, predviđeno je izdvajanje 6.500.000 KM za izgradnju sportske dvorane Mostar i drugih sportskih objekata u Gradu Mostaru. Raspodjela sredstava vršit će se u skladu s općim i posebnim kriterijima.

Za svaki od ovih projekata, Federalno ministarstvo kulture i sporta će sa implementatorom potpisati ugovore kojim će se definisati rokovi implementacije i namjena sredstava, nakon čega će se vršiti uplata. Federalno ministarstvo kulture i sporta vršiće kontrolu namjenskog utroška sredstava na temelju dostavljenih izvještaja od strane korisnika, a po potrebi i neposredno kod korisnika sredstava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()