Višković u Trebinju: Republika Srpska u zdravstvenu infrastrukturu uložila više od milijardu KM

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om

09.06.2023. 15:15
  • Podijeli:
Radovan Viskovic_Dejan Rakita PIXSELL-647f5acf49fff.webp Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

 Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Trebinju, gdje je danas ozvaničen početak izgradnje nove bolnice, da će to biti respektabilan bolnički centar i istakao da je RS u prethodnom periodu u zdravstvenu infrastrukturu uložila više od milijardu KM.

"Republika Srpska je u zdravstvenu infrastrukturu, odnosno u objekte i opremu, ne računajući izdvajanja za radnike u toj oblasti, uložila više od milijardu KM u prethodnom periodu", rekao je Višković na konferenciji za novinare u Trebinju, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju nove bolnice u tom gradu.

On je naglasio da je RS za zdravstveni sektor izdvajala vjerovatno najviše u regionu u odnosu na broj stanovnika i BDP.

Višković je naveo da je zaustavljeno i gomilanje obaveza u zdravstvenom sektoru iz prethodnog perioda i da se rukovodstvo Srpske odlučilo za ulaganje u taj sektor.

"Danas je čast biti ovdje u Hercegovini i Trebinju, da realizujemo obećanje koje smo dali prije nekoliko godina, kada smo bili osporavani da nemamo iskrene namjere ili da to nećemo moći ili nećemo htjeti realizovati", istakao je Višković.

On je rekao da građani Republike Srpske nisu bili oštećeni ni za vrijeme epidemije virusa korona i da se nijednog trenutka nije došlo u situaciju da nema dovoljno bolničkih kapaciteta, osoblja ili opreme, dodajući da su takve probleme imale i puno razvijenije zemlje i ekonomije.

"To je omogućeno i zahvaljujući konekcijama i saradnji sa drugim zemljama, kao što je Srbija i ostalim", rekao je Višković.

On je podsjetio da je velika strepnja zbog smještaja tada dolazila upravo iz Trebinja, ali da se tako nešto više neće dešavati jer će u novoj bolnici, na oko 18.000 metara kvadratnih, biti raspoloživa 223 nova kreveta sa modernom opremom.

"Ovdje će biti bolnički centar u pravom smislu riječi i respektabilan klinički kapacitet i u drugoj fazi će se graditi zdravstveni zavodi za javno zdravstvo, transfuziju, stomatologiju i ostali", naveo je Višković.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om.

Sredstva za izgradnju nove bolnice biće obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske, a ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sistemu.

Svečanosti povodom početka izgradnje nove bolnice u Trebinju prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić, ministar zdravlja Srbije Danica Grujičić, te NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Prisustvovali su i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta, direktor "Elektroprivrede Srpske" Luka Petrović, načelnici hercegovačkih opština, predstavnici političkog i privrednog života Hercegovine i brojni građani.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()