Vijeće za štampu o pucnjavi u Lukavcu: Zaštititi identitet djeteta

Oglasili se povodom današnjeg napada koje je izvršilo maloljetno lice

14.06.2023. 13:54
  • Podijeli:
Pucnjava u Lukavcu3_Anadolija-6489aa1a87a00.webp Foto: Anadolija

S obzirom na povećanu pažnju javnosti u vezi sa pucnjave u Lukavcu u kojoj su uključeni i maloljetnici, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini (BiH) podsjeća urednike i novinare na neophodnost poštovanja Člana 18 - Zaštita djece i maloljetnika, Kodeksa za štampane i online medije BiH.

U postupanju s djecom i maloljetnicima novinari i urednici su dužni da budu krajnje obazrivi,
poštujući dobre običaje i Konvenciju o pravima djeteta i polazeći od najboljeg interesa djeteta.

Novinari i urednici dužni su da zaštite identitet djeteta u postupcima u kojima je inače isključena
javnost.

"Novinari i urednici ne smiju direktno ili indirektno identificirati djecu mlađu od 18 godina u slučajevima kada su djeca žrtve, svjedoci ili optuženi u krivičnom postupku"

Identifikovanje maloljetnika, kao svjedoka ili žrtava nasilja, objavljivanje njihovih fotografija, imena,

Podsjećamo da su djeca u međunarodnom pravu prepoznata kao posebno osjetljiva i ranjiva
kategorija, koja zaslužuje posebnu dodatnu zaštitu, u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima djeteta.

Svakom djetetu za kojega je utvrđeno da je prekršilo krivični zakon, se priznaje pravo da se s njime
postupa na način koji je u skladu s promicanjem njegova osjećaja dostojanstva i vrijednosti, kojim se jača djetetovo poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda drugih i koji uzima u obzir djetetovu dob i poželjnost promicanja njegova povratka u zajednicu kao i da se poštuje njegova privatnost na svim razinama postupka.

Novine i periodična izdanja ne smiju ni pod kakvim okolnostima identifikovati djecu mlađu od 15 godina koja su umiješana u kriminalne slučajeve kao svjedoci ili optuženi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()