Veliki iskorak u zdravstvu Republike Srpske

Svi domovi zdravlja će od 20. marta ove novitete postepeno uvoditi, obučavati kadrove i obezbjeđivati potrebne aparate, a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg pružanja medicinskih usluga

18.03.2024. 21:35
  • Podijeli:

U zdravstvu Republike Srpske učinjen je veliki iskorak za porodičnu medicinu, saopšteno je iz republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja. Pojedine preglede za koje ste do sada trebali uputnicu porodičnog ljekara i koje ste trebali obavljati kod specijaliste, u skorijoj budućnosti moći ćete obavljati upravo na primarnom nivou pružanja zdravstvenih usluga odnosno kod svog porodičnog ljekara. O čemu je riječ i kada će usluge biti dostupne pacijentima, zna Nevena Topić.

Ultrazvučni pregled, spirometriju i dermoskopiju - uskoro ćete moći obavljati u domovima zdravlja na teret Fonda, što do sada nije bio slučaj.

"Osiguranici su ukoliko su im trebale ove usluge morali da idu na viši nivo zdravstvene zaštite, dakle u bolnice i da se tamo pruže ove zdravstvene usluge. Ove usluge će i u ambulantama porodične medicine moći pružati oni ljekari koji su edukovani iz ove oblasti", kaže Darija Filipović Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

A takvih je u banjalučkom Domu zdravlja za sada 18. Četiri aparata za ultrazvuk trenutno su dostupna u ambulantama.

" Mi sada u ovom momentu uglavnom pregledamo naše pacijente, radimo tzv skrining ultrazvuk gdje uvijek možemo ukoliko nađemo neke promijene uraditi konsultaciju sa radiologom", objašnjava Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

"Dermoskopija će nam omogućiti da pravovremeno prepoznajemo sumnje na maligna stanja i da na vrijeme naše pacijente možemo upućivati specijalistima", kazao je Draško Kuprešak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS.

Olakšica za sve pacijente, smatraju doktori. Sve bitne informacije o svom zdravstvenom stanju moći će dobiti bez mnogo čekanja.

"Mogućnost kvalitetnijeg liječenja je sigurno mnogo veća, manja će biti potreba za upućivanje na viši nivo i treća važna stvar što ćemo uspijeti da obogatimo preventivne usluge koje su važne u našem radu", dodaje Kuprešak.

"Sigurno će se smanjiti gužve na UKC-u, kod porodičnog ljekara će biti dostupnije, više će biti prostora i vremena da se bave detaljnijim pregledima i mislim da će to izgledati dosta stručnije, zaista jedna sjajna ideja", kazao je jedan Banjalučanin.
"Smatram da sve što služi za unaprijeđenje zdravstvenog sistema i da olakšava pacijentima je poprilično korisno, tako da podržavam", dodao je drugi.
"Možda bi olakšalo, ali bi se stavljao veliki teret na porodičnog doktora", rekla nam je sugrađanka.

Svi domovi zdravlja će od 20. marta ove novitete postepeno uvoditi, obučavati kadrove i obezbjeđivati potrebne aparate, a sve u cilju boljeg i kvalitetnijeg pružanja medicinskih usluga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()