Veliki broj biljaka i životinja u SAD pred izumiranjem

Rakovi, kaktusi, pa i legendarna američka vrsta kao što je Venerina muholovka mogli bi nestati

07.02.2023. 22:45
  • Podijeli:

Veliki broj biljaka i životinja u Sjedinjenim Američkim Državama je pred izumiranjem.

Vodeća istraživačka grupa za očuvanje prirode "NatureServe" otkrila je da je 40% životinja i 34 % biljaka u opasnosti od izumiranja, dok je 41 procenat ekosistema suočen s potpunim kolapsom.

Od rakova preko kaktusa, pa do legendarnih američkih vrsta kao što je Venerina muholovka, samo su neke vrste koje bi uskoro mogle da nestanu.

Predsjednica kompanije Natureserve Regan Smyth upozorila je da je u opasnosti i slatkovodna dagnja.

"Ovo nisu vrste zbog kojih će se većina ljudi zabrinuti, ali one igraju važnu ulogu u ekosistemima, jer filtriraju vodu i održavaju je čistom. Ako vam je stalo da idete na pecanje sa sinom ili ćerkom, biće vam važna i čistoća rijeka. Riba koja živi u tim rijekama zavisi od usluga ekosistema koje baš dagnje pružaju".

Prema izvještaju ove kompanije, koju čini preko 1.000 naučnika širom Amerike i Kanade, najpogođenija mjesta su Kalifornija, Teksas i jugiistočni dio američkog kontinenta, gdje je na rubu izumiranja najveći broj biljnih i životinjskih vrsta, ali i čitavi ekosistemi.

Kao osnovne prijetnje navode se različiti faktori od degradacije staništa i zemljišta, brana, krivolova, do zagadjenja rijeka i klimatskih promjena.

Predsjednik ove agencije izrazio je zabrinutost i hitno pozvao vlade svih država koje se nalaze na listama ugroženih biljnih i zivotinjskih vrsta, da što prije prošire listu zaštićenih područja radi smanjenja krivololva i daljnjeg uništenje. Poredjenja radi samo 3% teritorije Bosne i Hercegovine je pod zaštitom. Da li ćemo se opet dovesti u situaciju da shvatimo šta smo imali tek onda kada izgubimo?

 Nikolina Fržović, UNA.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()