Važne vijesti za dijasporu: Bh. aerodrom uspostavlja nove linije za veliki broj destinacija

Istim se planira u 2025. otvoriti još nekoliko novih linija iz Sarajeva, te nastaviti vrlo značajan rast aerodroma i u idućoj godini, uz cilj dostizanja 2 miliona putnika

29.06.2024. 08:40
  • Podijeli:
aerodrom sarajevo ex yu aviation-64886a56d2044.webp Foto: Ex-Yu Aviation

Međunarodni aerodrom Sarajevo će objaviti još jedan natječaj za subvencije linija, koji će i ovaj puta provesti Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Istim se planira u 2025. otvoriti još nekoliko novih linija iz Sarajeva, te nastaviti vrlo značajan rast aerodroma i u idućoj godini, uz cilj dostizanja 2 miliona putnika.

Prema riječima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo ovog puta okosnica natječaja će biti letovi za Amsterdam, Berlin, Barcelona, Copenhagen (SAS leti samo jedan sedmični let u top sezoni), Dusseldorf, Eindhoven, Hamburg, Madrid, Paris, Strasbourg i Veronu.

Sve ovo je logično osim letova za Strasbourg i Veronu koji se sigurno neće desiti, piše avioportal Zamaaero.

Ovih letova nema ni iz jednog aerodroma regije. I letovi za Hamburg nisu previše realni. No, sve ostale linije imaju i te kako smisla. Ovoj listi svakako nedostaju letovi za Helsinki i Gothenburg radi velike bh. dijaspore tamo, te letovi za Bruxelles, Genevu, Milano, Maltu (turisti, radnici), Podgoricu, Tiranu, Ankaru i Izmir.

Po prošlom natječaju Wizz Air je trebao letjeti na liniji Sarajevo-Rim, no ista se još uvijek nije realizirala, pa kompanija i dalje leti samo na dvije linije za London i Abu Dhabi. Ostaje za vidjeti hoće li se i kada ova linija realizirati.

Sarajevo je svjesno da se linija nije pokrenula radi ogromnog broja prizemljenih aviona Wizz Aira a radi problema sa motorima Pratt & Whitney.

Linija ima svog smisla iz Sarajeva. Istim Kanton neće isplatiti sav novac subvencija Wizz Airu za subvencije i tako će biti sve do uspostave linije Sarajevo-Rim.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()