Vatrogasci u Livnu i Tomislavgradu nemoćni protiv piromana

Požari su uprkos vjetru gašeni od ranih jutarnjih do večernjih sati te je intervencijom vatrogasaca spriječeno njihovo daljnje širenje i ugrožavanje kuća

22.02.2024. 19:45
  • Podijeli:
u-pozaru-u-sarajevu-stradala-jedna-osoba.jpg

Na području općine Tomislavgrad u protekla dva dana bilo je aktivno nekoliko požara gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, a vatrena stihija prijetila je i kućama te šumi.

Kako se doznaje od tomislavgradskih vatrogasaca, požari su zahvatili područje naselja Mrkodol, Brišnik, Borčani i Bukovica dok se u večernje sate rasplamsao veći požar iznad Stepena i Miljacke.

Požari su uprkos vjetru gašeni od ranih jutarnjih do večernjih sati te je intervencijom vatrogasaca spriječeno njihovo daljnje širenje i ugrožavanje kuća.

U gašenju požara uključili su se članovi Profesionalne vatrogasne brigade Tomislavgrad, a u saniranju požara priskočili su i iz tomislavgradske šumarije i mještani koji su također s namjenskim sredstvima prilagođenim pojedincu (brentače) gasili vatru.

Tomislavgradski vatrogasci napominju da bi požar, koji već nekoliko dana bukti na prostoru od Bukovice prema Roškom polju i gdje je zahvatio suhu travu i nisko rastinje, bez dojave šumara prešao u prostor visoke borove šume s katastrofalnim posljedicama.

Navode kako je uzrok svih požara kao i svi ranijih na prostoru općine ljudska nepažnja i nemar.

"Mi smo nemoćni protiv ovih osoba koji konstantno ovih dana izazivaju požare paleći suhu travu. Kad ugasimo na jednom lokalitetu, pojavi se na drugom i tako u krug. Tomislavgradska policija također izađe na mjesto požara, evidentiraju i odu", kazao je komandant Profesionalne vatrogasne brigade Tomislavgrad Mate Jurčević.

Na području Livna slična je situacija s požarima kao i u Tomislavgradu gdje piromani stvaraju velike probleme kako mještanina livanjskih naselja Lištani, Prolog, Rujani, tako i gasiteljima.

Zbog učestalih požara na prostoru Tomislavgrada i Livna iz policije pozivaju građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom paljenja na otvorenom prostoru i da poštuju odluku lokalne samouprave o spaljivanju biljnog otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

Posebno upozoravaju na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 122.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()