Vaskršnja trpeza ove godine dosta skuplja

Porast cijena životnih namirnica građani će posebno osjetiti tokom priprema za praznik

22.04.2022. 17:49
  • Podijeli:
meso-odrezak-pixabay (1).jpg Foto: Pixabay

Građani koji proslavljaju Vaskrs uveliko se pripremaju za ovaj praznik.

Nizostavan dio vaskršnje trpeze su farbana jaja, kako običaj i nalaze, a red je da se na stolu nađe i neko pečenje, meza, pita, sarma, kao i razni kolači.

Ove godine zbog enormnih poskupljenja brašna, mesa, jaja, ulja i ostalih namirnica, praznik će najvjerovatnije mnogi dočekati dosta skromnije.

Karton industrijskih jaja u Republici Srpskoj kreće se od osam do deset maraka, dok je za deset komada domaćih jaja potrebno izdvojiti 3,5 marke, a najavljuju da će nakon Vaskrsa ići i do četiri marke.

Kilogram žive vage jagnjadi ovih dana košta oko devet maraka, a kilogram svinja oko 10 KM, što je duplo više nego u istom periodu prošle godine.

Ništa bolja situacija nije ni sa pilećim mesom, koje je drastično poskupjelo pa tako kilogram filea od pilećeg mesa u nekim  prodavnicama u BiH košta i do 14 KM.

Proizvođači i predstavnici udruženja peradara u BiH kažu da je porast cijena mesa bio za očekivati s obzirom da već neko vrijeme stočnu hranu i repromaterijal plaćaju dosta skuplje. Na sve to desio se rat, inflacija, nekontrola tržišta što je prouzrokovalo poskupljenje – svega. Skok cijena žitarica, nafte, kako na međunarodnom tako i na domaćem tržištu,kao  krajni ishod ima poskupljenje hrane, a na kraju najviše trpe građani i njihovi ionako plitki džepovi.

Samo litra ulja do prije par mjeseci je bila oko 2,35 KM, a sada se u pojedinim trgovinama u kreće i do 6,80 KM!

''Osnovne sirovine za proizvodnju hrane su u mjesec, mjesec i po porasle preko 30 odsto. Očekuje nas još neki lagani rast cijena hrane u smislu rasta cijena sirovina. Prošle godine u januru cijena pšenice je bila 140 evra a danas je 340 evra'', kaže Saša Trivić, iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Banjalučanka Mara R.kaže za UNU da je ne raduje što je sve poskupjelo, ali da će se na prazničnoj trpezi naći svega, jer je to ipak veliki hrišćanski praznik.

“Svake godine sve se više osjeti kako cijene idu gore, ali za Vaskrs se mora naći na stolu bar malo pečenja, ali da je skupo, skupo je sve”, kaže Mara.

Tržište i razvijenije zemlje od Bosne i Hercegovine teško kontrolišu. Ekonomisti predviđaju da će trend rasta cijena da se nastavi sve dok traje sukob u Ukrajini.

A narod to najbolje osjeti.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()