Upozorenje na oluje širom regiona!

Meteolarm upaljen i za dio BiH

24.09.2023. 11:53
  • Podijeli:
kiša pljusak vladimir šporičić tanjug-6475938addbb6.webp Foto: Tanjug / Vladimir Šporičić

U Hrvatskoj i Srbiji izdata su upozorenja da stiže nevrijeme, a za dio BiH je upaljen narandžasti i žuti meteoalarm.

Upozorenje je izdato za regiju Bihać gdje se očekuju padavine između 30 i 60, lokalno do 70 l/m2.

Federalni hidrometeorolški zavod upozorio je građane da preduzmu mjere opreza i prate aktuelnu prognozu vremena, da budu spremni da obustave aktivnosti na otvorenom, jer je moguće plavljenje imovine i saobraćajnih mreže. Moguć je poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama, a može biti potrebna manja evakuacija.  

Moguće su poplave i u regiji Mostar, te regiji Sarajevo i Tuzla.

Za regiju Banjaluka se očekuje 30 do 60 mm kiše za 24 časa, te građane pozivaju da preduzmu mjere opreza.

"Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode", navodi se u upozorenju.

U regiji Foča moguće je lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom, a u Prijedoru je moguće plavljenje imovine i saobraćajnih mreža. Kako se navodi možda će biti potrebna i manja evakuacija.

Mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine postoji i u regiji Trebinje, te regiji Višegrad.

Hitno upozorenje za Hrvatsku

Uključen je meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, a za Velebitski kanal na snazi je crveno upozorenje zbog olujne bure.

Danas je u Hrvatskoj očekuje umereno i pretežno oblačno vreme, povremeno s kišom, češćom u prvom dijelu dana. Na Jadranu još ponegdje može biti pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih.

Biće vjetrovito, na kopnu uz umjeren i mjestimično jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima.

Podsjetimo, snažnja grmljavinska oluja juče je pogodila Hrvatsku, a najkritičnije je bilo u Splitu gdje su automobili plutali po ulicama, a grom je presjekao stub za rasvjetu napola, prenosi Telegraf.

Najviši stepen upozorenja u Srbiji

Republički hidrometeorološki zavod u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi najavio je obilne padavine u Srbiji, naročito u drugom dijelu dana. Na snazi je i crveni meteo-alarm.

Kako se navodi, u Srbiji će danas biti umjereno do potpuno oblačno i osjetno hladnije vrijeme, s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada, najavio je Republički hidrometeorološki zavod u svojoj najnovijoj vremenskoj prognozi.

Očekuju se obilne padavine, naročito u drugom dijelu dana, od 40 do 80 milimetara, ponegdje i oko 100 milimetara za 24 sata, što predstavlja mjesečnu količinu padavina.

Duvaće slab do umjeren sjeverozapadni vjetar, na istoku Srbije i u planinskim predijelima povremeno jak. Najniža temperatura biće od 14 do 18, a najviša od 17 na sjeverozapadu i zapadu do 27 stepeni na istoku i krajnjem jugoistoku zemlje, prenosi B92.

U Beogradu će biti oblačno i osjetno hladnije sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U pojedinim delovima grada očekuju se obilne padavine, i to naročito u drugom dijelu dana, od 30 do 60 milimetara za 24 sata, lokalno i više. Temperatura će biti bez većeg kolebanja, od 17 do 19 stepeni.

U Srbiji je danas u većini krajeva na snazi crveni meteo-alarm, najviši stepen upozorenja na padavine koje tokom 24 časa mogu biti kao mjesečna količina. U nekim predjelima biće i do 100 litara kiše po metru kvadratnom. S kišom stiže i osetno svježiji vazduh, pa će biti hladnije za deset do 15 stepeni.

Timovi Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti, a vatrogasno-spasilačke jedinice preventivno obilaze teren.

Stabilizacija vremena se očekuje sutra, u drugom dijelu dana. Drugog dana vikenda biće umjereno do potpuno oblačno i osjetno hladnije sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalnom pojavom grada.

Građani, posebno oni koji žive blizu vodotoka, treba da prate uputstva nadležnih štabova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()