UNESCO: BiH mora procijeniti uticaj HE Buk Bijela na Durmitor i Taru

Nacionalni park Durmitor nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa, dok je kanjon Tare proglašen svjetskim ekološkim rezervatom i prema navodima Crne Gore

20.10.2023. 15:48
  • Podijeli:
HE_Buk_Bijela_foto_ERS-1665641268950.webp Foto: ERS

Na 45. sjednici Odbora za svjetsku baštinu UNESCO usvojena je odluka kojom se Bosna i Hercegovina obavezuje da procijeni potencijalni utjecaj projekta hidroelektrane Buk Bijela, planirane na rijeci Drini, na visoke prirodne vrijednosti Durmitora i na rijeku Taru i to kroz ažuriranu procjenu uticaja na životnu sredinu u bliskoj konsultaciji sa državom Crnom Gorom.

“S obzirom da su u gornjem toku rijeke Drine (osim Buk Bijele) planirane još dvije hidroelektrane (Foča i Paunci) Odbor je zatražio od država članica (Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije) da održe kontinuitet riječnog ekosistema i kontinuirano prisustvo mladice kroz neometan tok rijeke, kao i da osiguraju da se potencijalni utjecaji tih planiranih projekata procjene u skladu sa smjernicama i alatima za procjenu utjecaja u kontekstu svjetske baštine. BiH i Srbija moraju osigurati i procjenu potencijalnih utjecaja, kroz Stratešku procjenu utjecaja na životnu sredinu, i to u saradnji sa Crnom Gorom”, navodi se.

Kako se dalje navodi u saopćenju za javnost, godinama unazad udruženja građana iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore ukazuju na rizike koje projekt Buk Bijela nosi, kao i problematiku koja se za njega vezuje, odnosno negativne posljedice koje bi njegova izgradnja imala po životnu sredinu. Zbog tog projekta podnesen je, kako se navodi, niz žalbi međunarodnim tijelima, a žalbeni postupak se vodio i pred Ustavnim sudom BiH.

Nacionalni park Durmitor nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa, dok je kanjon Tare proglašen svjetskim ekološkim rezervatom i prema navodima Crne Gore ta područja bi se narušila izgradnjom hidroelektrane Buk Bijela u Foči, Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()