UNA na Jahorini: Osam osoba sa daunovim sindromom rade u hotelu Vučko

Lijepu i pozitivnu priču donosimo sa Jahorine

04.12.2023. 22:10
  • Podijeli:

Lijepu i pozitivnu priču donosimo sa Jahorine, a nije vezana za zimsku turističku sezonu. 

Naime hotel Vučko na Jahorini je zaposlio devet osoba sa Daunovim sindromom. Naša ekipa je provjerila koje sve poslove obavljaju I kako su se snašli na novim radnim mjestima.

Lazar i Bojan su higijeničari.

Radomira i Aleksandra smo našli u kuhinji. Rade kao kuvari.

 Sandra i Ivana su završile sa spremanjem kreveta. Rade u hotelu kao sobarice.

Dok Vlado i Kristijan rade kao konobari.

Prva jutarnja kafa na Jahorini, sa ovakvom ekipom. Savršeno!

 I stvarno su posebna ekipa 

Osam drugara sa Daunovim sindromom radi u hotelu Vučko na Jahorini. I trude se, trude se da budu sve bolji I bolji.

"Nisam se umorio, gura se, radi se, mora sve. Da zaradimo para i tako", kaže Kristijan Zeljković.

Šta najčešće gosti naručuju i je li tokom vikenda bilo gužve, Kristijan kaže da jeste bilo gužve, te da najčešće naručuju kafu, sok i tako to.

"Pošto radimo ovdje sasvim privremeno, osjećam se onako najbolje i to je jedino bitno da radimo. Radimo kao sobarice i ovo smo same napravile. Namjestile krevete a i televizor smo malo doterale", kaže Sandra Radinković.

Ivana Popović kaže da se  bore i daju sve od sebe.

Radomira Bojića pitamo šta on najviše vol ida jede jer je kuhar, kaže: "Volim meso, volim sve".

I ostali zaposleni su predivno prihvatili nove kolege.

"Pomažem im puno, sa njima je raditi fantastično. Lijepo se osjećam sa njima i sve me slušaju", kaže Tamara Radović, kuharica.

Prije sedam godina pokrenut je program socijalne rehabilitaccije, osamostaljivanja I radnog osposobljavanja osoba sa Down sindromom.

"To su ljudi stariji od 18 godina sa kojima radimo program socijalne rehabilitacije i evo danas se desio vrhunac tog našeg programa, to je stvarno socijalno integrisanje osoba sa Downovim sindromom. Oni danas žive i rade na Jahorini", kaže Zoran Jelić, direktor Down syndrom centra Banjaluka.

Ništa manje na njih nisu ponosni i uposlenici hotela Vučko. Ovo je jedan od projekata na koje su najponosniji.

"Mi ih smatramo već nekim prijateljima, imamo običaj šalju nam sa recepcije najave, to nam je neki korak i kada najavljuju njih kažu dolaze naši iz Centra sa daunovim sindromom. Mi smo ih potpuno prihvatili a sada više nisu ni prijatelji, sada su i kolege", kaže Maja Pejić, operativni direktor hotela “Vučko”.

A sada i naše prijatelje ostavili smo da rade, nismo ih više htjeli ometati. Ono što je sigurno je da su dokazali da mogu, hoće i znaju. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()