U Stockholmu nakon dvije godine pauze dodijeljene Nobelove nagrade

Nagrade za fiziku, medicinu, hemiju, književnost i ekonomiju

10.12.2022. 21:01
  • Podijeli:
stockholm_nobel_anadolija 1-6394e5702f091.webp Foto: Anadolija

Nakon pune dvije godine pandemijskih ograničenja danas su u Stockholmu dodijeljene Nobelove nagrade za fiziku, medicinu, hemiju, književnost i ekonomiju, dok su na svečanosti u Oslu dodijeljene nagrade za mir.

Svečanosti održanoj u štokholmskoj koncertnoj kući (Konsert Huset) prisustvovala je švedska kraljevska porodica, švedski premijer Ulf Kristersson, ministri, predstavnici diplomatskog kora i dobitnici nagrada, kao i brojni gosti.

Nagradu za fiziku dobili su Alain Aspect, John F. Clauser, Anton Zeilinger; nagrada za hemiju Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal i K. Barry Sharpless; nagrada za fiziologiju/medicinu Svanteu Paabou, dok je nagrada za ekonomiju dodijeljena Benu S. Bernankeu, Douglasu W. Diamondu i Philipu H. Dybvigu.

Dobitnici nagrade za mir su osobe iz tri glavne države sudionice ukrajinskog sukoba: bjeloruski aktivist Ales Bjaljacki, koji se nalazi u bjeloruskom zatvoru, ruska nevladina organizacija “Memorial”, raspuštena po nalogu ruskog pravosuđa i ukrajinski Centar za građanske slobode (CCL).

Dobitnicima Nobelove nagrade uručene su diplome, Nobelova medalja i novčani ček od 900.000 eura.

Primajući prestižnu nagradu u Oslu, ukrajinski, ruski i bjeloruski dobitnici Nobelove nagrade za mir pozvali su svijet da ne polaže oružje u “ludom i zločinačkom” ratu koji je u Ukrajini pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zbog epidemije COVID-19 laureati iz 2020. i 2021. nisu mogli otputovati u glavni grad Švedske da bi preuzeli svoje nagrade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()