U Srpskoj nije prijavljen slučaj velikog kašlja: Važna je vakcinacija

"Bolest se u početku manifestuje simptomima prehlade, nakon čega kašalj postaje intenzivniji. Javljaju se napadi kašlja naročito noći. Kod dojenčadi klinička slika nije tipična, može da se javi i prestanak disanja".

27.10.2023. 12:43
  • Podijeli:
kašalj profimedia-0010242295-651ead31ce387.webp Foto: Profimedia

Epidemiolog u republičkom Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Deviić rekla je  do sada nije prijavljen nijedan slučaj velikog kašlja /pertusisa/ u Srpskoj, naglašavajući da je najbolja zaštita od ove bolesti redovna vakcinacija djece.

Devićeva rekla je da pertusis predstavlja zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

"Bolest uzrokuje bakterija `bordetela pertusis` /bordetella pertussis/, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem razmnožava i stvara toksine, usljed čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice", pojasnila je Devićeva.

Ona je istakla da se pertusis ili veliki kašalj prenosi kapljičnim putem, a da prvi simptomi nastaju sedam do 10 dana poslije infekcije.

"Bolest se u početku manifestuje simptomima prehlade, nakon čega kašalj postaje intenzivniji. Javljaju se napadi kašlja naročito noći. Kod dojenčadi klinička slika nije tipična, može da se javi i prestanak disanja", naglasila je Devićeva.

Ona je navela da bolest može da prođe bez posljedica, ali da se mogu javiti i komplikacije kao što su upala pluća i srednjeg uha, krvarenja u različitim organima koja se javljaju usljed naprezanja, kao i konvulzije.

Prema njenim riječima, terapija je simptomatska i antibiotska, a, kako kaže, najbolja zaštita od ove bolesti je redovna vakcinacija djece.

Ona je naglasila da se djeca u Srpskoj protiv difterije, tetanusa i pertusisa /DiTePer/ vakcinišu kada navrše dva mjeseca, davanjem tri doze vakcine protiv u preporučenim razmacima.

"Prva revakcinacija protiv difterije, tetanusa i pertusisa daje djeci sa navršenih 18 mjeseci, a druga revakcinacija kod djece uzrasta šest ili sedam godina prilikom upisa u osnovnu školu", navela je Devićeva.

Ona je navela da je u Srpskoj, prema podacima za prošlu godinu, obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv DiTePer-a iznosio 93 odsto, ali da je zabilježen pad obuhvata u revakcinaciji i on je iznosio 65,6 odsto.

Kada je riječ o BiH, zabilježen je jedan slučaj velikog kašlja ili hripavca, i to kod novorođenčeta u Hercegovačko-neretvanskom katnonu.

Dvoipomjesečna beba nije bila vakcinisana, ali je imala drugih zdravstvenih problema i ona je preminula.

U Hrvatskoj postoji i epidemije velikog kašlja, a nakon Zagreba i Splita, veliki kašalj počeo je da se širi Dubrovnikom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()