U Sarajevu se danas održava prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine

Bit će to prilika da se kroz konstruktivan dijalog razmijene mišljenja, stavovi i iskustva o pravima, položaju i interesima nacionalnih manjina u BiH

21.05.2024. 09:35
  • Podijeli:
parlament-bih.jpg

Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine, koju organizira Vijeće nacionalnih manjina BiH u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, bit će održana danas u Sarajevu.

Bit će to prilika da se kroz konstruktivan dijalog razmijene mišljenja, stavovi i iskustva o pravima, položaju i interesima nacionalnih manjina u BiH, kao i o funkcioniranju i radu udruženja nacionalnih manjina u BiH.

Kako su organizatori istaknuli, cilj ovogodišnje konferencije je unapređenje saradnje Vijeća nacionalnih manjina BiH sa udruženjima nacionalnih manjina koje djeluju u BiH, kao i podrška nadležnih institucija kulturnoj saradnji nacionalnih manjina u BiH.

Vijeće nacionalnih manjina BiH planira da ova konferencija, čiji je značaj i u poštivanju, čuvanju i razvijanju kulture, jezika i tradicije svih nacionalnih manjina koje žive u BiH, bude redovan godišnji događaj.

Na konferenciji se očekuje učešće predstavnika udruženja nacionalnih manjina u BiH, institucija vlasti na svim nivoima koje u svojoj nadležnosti imaju oblast zaštite prava nacionalnih manjina, ambasada država priznatih nacionalnih manjina u BiH, te predstavnika međunarodnih organizacija, najavljeno je iz PSBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()