U Mostaru danas 457. skokovi sa Starog mosta

U toku su posljednje pripreme, takmičari obavljaju ljekarski pregled, nakon kojeg će biti poznat tačan broj skakača na noge i glavu

30.07.2023. 14:41
  • Podijeli:
AA-20230706-31610658-31610628-LJETO_NA_JUGU_MOSTARCI_RASHLADENJE_TRAZILI_U_NERETVI_KOD_STAROG_MOSTA-64a7b7846c9da.webp Foto: Anadolija

U Mostaru se danas održavaju 457. skokovi sa Starog mosta.

U toku su posljednje pripreme, takmičari obavljaju ljekarski pregled, nakon kojeg će biti poznat tačan broj skakača na noge i glavu.

Takmičari, prema riječima organizatora dolaze iz cijele regije i od ranog jutra obavljaju pripreme, s obzirom na to da je riječ o vrlo rizičnom poduhvatu jer se skače u vrlo hladnu rijeku s visine od oko 22 metra.

Skokovi su uvijek atraktivni i zanimljivi, a zanimljivo je to i koliko je duga njihova tradicija , naime skokovi datiraju iz vremena gradnje samog mosta, ali prvi skok zabilježen je 1664. Formalno takmičenje ustanovljeno je 1968. i od tada se održava svakog ljeta.

Skokovi se izvode u 2 kategorije: na noge i na glavu. U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak, dok je u skokovima na glavu obrnuto.

Skokovi počinju 16 sati ,očekuje se više hiljada posjetitelja, tome u prilog idu informacije turističkih radnika, koji bilježe vrlo dobru popunjenost smještajnih kapaciteta tokom ovog vikenda. Manifestacija završava u 22 sata tradicionalnim skokom s bakljom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()