U jednom dijelu BiH slave 1. mart, u drugom dijelu BiH običan dan

Poruke zvaničnika iz Federacije BiH - “slavimo jaku i stabilnu nezavisnu BiH”

01.03.2024. 19:42
  • Podijeli:

Praznik u jednom dijelu Bosne i Hercegovine. U Federaciji BiH 1. mart obilježen je kao Dan nezavisnosti BiH, dan kada je 1992. godine održan referendum o otcjepljenju od SFRJ. Istovremeno, u Republici Srpskoj radni dan i sjećanje na, kako su poručili zvaničnici, krvavi početak rata.

Obilježavanje 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH počelo je podizanjem zastave na brdu Hum i intoniranjem himne. Nastavilo se polaganjem cvijeća na mezarju Kovači i na nekoliko spomen-obilježja u Sarajevu.

Poruke zvaničnika iz Federacije BiH - “slavimo jaku i stabilnu nezavisnu BiH”.

“Zahvalni smo svima onima koji su se borili i koji su dali svoje živote kako bismo mi danas bili slobodni i uživali u ovim ljepotama. Međutim, moja poruka bi bila da se za nezavisnost trebamo boriti svaki dan i da nikada našu nezavisnost ne trebamo uzeti i shvatiti zdravo za gotovo”, rekla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Ulice Sarajeva okićene zastavama. Neradni dan. Građani u prazničnom raspoloženju.

“Najljepši praznik ove zemlje, jer smo tad izabrali sve živo i borili smo se za ovu državu”, “Sloboda. To je datum kada je veliki dio naroda napokon dobio slobodu, poslije toliko vijekova”, neke su od poruka građana.

Samo par stotina metara od Vječne vatre gdje su zvaničnici iz Federacije BiH položili cvijeće, nalazi se Stara crkva na Baščaršiji. Ispred nje je 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac posjetio je Staru crkvu i prislužio svijeće.

“Ne postoji nigdje u civilizaciji da neka država obilježava dan kada je počeo rat. Za nas iz Republike Srpske 1. mart je dan žalosti iz prostog razloga što je stradao čovjek koji je nosio srpsku zastavu. Ja danas pitam, evo da vi, ja ili bilo ko drugi uzme srpsku zastavu i prošeta Sarajevom šta bi mu se desilo?”, rekao je Košarac.

U Republici Srpskoj obični radni dan. Građani kažu “nemamo razloga za slavlje”.

“To nije praznik za Srbe. Srbi su tad isjerani”, “Nisam glasao za praznik i nije praznik, jer je to početak rata”, rekli su stanovnici Istočnog Sarajeva.

Podsjećamo, dvodnevno izjašnjavanje o otcjepljenju od Jugoslavije počelo je 29. februara 1992. godine. Referendum je održan bez učešća Srba. 64 odsto građana izjasnilo se da želi živjeti u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()