U HNK sirene za pomoć, ali ovaj put za ljekare

Iz Vlade HNK poručuju da kreću u pregovore

06.11.2023. 19:54
  • Podijeli:

Ako smo u bijelom nismo ovce - poruke su stotine ljekara i zdravstvenih radnika Hrvatsko-neretvanskog kantona. Umjesto u ordinacijama, ponovo su na ulicama u borbi za svoja prava.

Iz Vlade HNK poručuju da kreću u pregovore.

Sirene za pomoć, ali ovaj put doktorima. Nezadovoljstvo, kolektivni otkazi doktora, pacijenti bez zdravstvene zaštite. Ovako trenutno izgleda zdravstveni sistem u HNK.

Više nemaju povjerenja u vladu iako je obećan novi ugovor za 20 dana.

"Ogromni broj naših pacijenata od jutros nije mogao dobiti svoje zdravstvene usluge. Žao nam je ali im još jednom poručujemo da se strpe a Vladi odmah nakon današnjeg potpisivanja odmah koliko je sutra ili prekosutra da sjednemo zajedno sa predstavnicima Vlade da dogovorimo kolektivni ugovor i da ova agonija napokon prestane", kaže Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a.

Oko četiri hiljade zdravstvenih radnika od 2. novembra je u generalnom štrajku i, kako su najavili, s radom neće početi dok ne potpišu kolektivni ugovor.

"Tu ima i povećanje plaća, ima nekih i nematerijalnih stvari koje se više odnose na uvjete u zdravstvu, na radnim mjestima", ističe Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

"Nadam se da nećemo ponovo morati instalirati šatorsko naselje ovdje gdje je i prije bilo i da nećemo ovdje morati kampovati pred vladom", smatra Vuković.

Trenutno je najalarmantnija situacija u Konjicu, gdje su ljekari dali kolektivne otkaze jer od ljeta nisu dobili plate. Lamija Šahinović, koja obavlja praksu u konjičkom domu zdravlja, kaže da joj je tek sada budućnost u BiH nezamisliva.

"Pošto je kritično ne mislim dalje da ovdje nastavljam nikako u smislu medicine. Jedan od puteva je da odem iz Bosne i Hercegovine, Njemačku i Austriju ili bilo gdje, samo da nisam ovdje zbog same situacije", ističe Lamija Šahinović.

"Čisto sumnjam da će bilo ko od ljekara bilo ko, kada neko od nas da otkaz, doći na ovo naše mjesto gdje će raditi i neće primiti platu", kaže Džana Boloban, ljekar i predsjednica Sindikata zdravstvenih radnika DZ Konjic.

I na kraju se pitamo, zbog čega nam iz godine u godinu, sve više kadra, pogotovo medicinskog, odlazi. Iz Sarajeva, Maja Popović, UNA

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()