U FBiH se obilježava Dan državnosti BiH

U FBiH neradan dan

25.11.2022. 09:29
  • Podijeli:
Dan drzavnosti_anadolija-1669364894895.webp Foto: Anadolija

Obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, počelo je jutros u Federaciji BiH podizanjem zastave BiH na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović.

Nacionalno obilježje Bosne i Hercegovine sa jarbolom na Humu postavio je Grad Sarajevo prije nekoliko godine s namjerom da se iskaže, kako je navedeno, poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Program je nastavljen polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje Vječna vatra, kojem je prisustvovao veliki broj zvaničnika.

Podsjećamo, u Federaciji BiH danas se obilježava Dan državnosti, kao dan kada je, kako se ističe, Bosna i Hercegovina 25. novembra 1943. na prvom zasijedanju ZAVNOBiH-a obnovila svoju državnost.

Danas je neradni dan u FBiH, dok je u Republici Srpskoj to radni dan, jer se u ovom entitetu 25. novembar ne smatra državnim praznikom.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i Federacije BiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()