U BiH približno 332 tona otpada zabranjene industrijske hemikalije PCB

Rok za njeno ekološko zbrinjavanje je do 2025. godine

17.10.2022. 14:30
  • Podijeli:
zbrinjavanje otpada_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

U BiH, prema procjenama, ima približno 332 tona otpada zabranjene industrijske hemikalije polihlorni bifenil (PCB), a globalni rok za njeno ekološko zbrinjavanje je do 2025. godine, saopšteno iz Razvojni program UN (UNDP).

UNDP BiH će, kako navodi, kroz projekat zbrinjavanja postojanih organskih zagađujućih materija nastaviti da pruža podršku vlastima u BiH u prioritizaciji lokacija koje sadrže PCB opasni otpad.

U BiH je ispitano 29 lokacija koje su potencijalno kontaminirane postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs), rekla je šef Odsjeka za upravljanje opasnim otpadom u federalnom Ministarstvu životne sredine i turizma Azra Bašić.

Ona je dodala da je izrada revidiranog inventara PCB za BiH preduslov za preduzimanje daljih koraka na konačnom čišćenju zagađenih lokacija i u tome je njegov najveći značaj.

Razvojni program UN (UNDP) BiH održao je obuku o upravljanju i zbrinjavanju postojanih organskih zagađujućih materija, čiji je cilj jačanje institucionalnih kapaciteta u BiH za unapređenje sprovođenja Stokholmske konvencije o POPs materijama koju je BiH ratifikovala 2010. godine.

Vesna Mitrić iz Instituta za zašitu i ekologiju Republike Srpske istakla je da će realizacijom ovog projekta biti unaprijeđena oblast upravljanja organski zagađujućim materijama, podignuta svijest zaposlenih u institucijama, ali i građana, te na taj način smanjiti zagađenje životne sredine.

Obuka, kojoj su prisustvovala ukupno 102 državna službenika iz 36 institucija sa svih nivoa vlasti u BiH, koji ujedno rade na izradi potrebnih zakonskih propisa u ovoj važnoj oblasti, održana je u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru opasnog otpada".

Projekat "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru opasnog otpada" finansira Vlada Švedske. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()