Traje upis studenata na Univerzitet u Sarajevu u novoj studijskoj godini

Uz podršku Univerzitetskog tele-informatičkog centra, Univerzitet u Sarajevu i ove godine upis kandidata vršiti putem informacionog sistema eUNSA

27.06.2023. 16:15
  • Podijeli:
rektorat_Univerzitet_Sarajevo_foto_UNSA-63dba7c6c065f.webp Foto: UNSA

Univerzitet u Sarajevu je 12. juna 2023. godine objavio konkurse za upis studenata u studijskoj 2023/24. godini koji omogućavaju upis 5.264 studenta na prvi ciklus i integrirani studij, 3.541 studenta na drugi ciklus studija, 205 kandidata na stručni studij, te 41 kandidata na specijalistički studij, prenosi Anadolu.

Uz podršku Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC), Univerzitet u Sarajevu i ove godine upis kandidata vršiti putem informacionog sistema eUNSA.

Prijava kandidata na Konkurs za upis u prvu godinu studija provodi se isključivo online putem informacionog sistema eUNSA i web stranice https://upisi.unsa.ba/.

Prijava kandidata za prvi ciklus studija i integrisani studij, kao i za stručni studij provodi se u dva prijavna roka: od 12. do 30. juna 2023. godine za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita; i od 12. juna do 7. jula 2023. godine za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita, navode iz Univerziteta u Sarajevu.

Na fakultetima/akademijama gdje su predviđeni prijemni ispiti, isti će se održati u periodu od 3. do 7. jula 2023. godine.

Preliminarna rang lista kandidata sa prvog prijavnog roka koji ispunjavaju uslov za upis na fakultete/akademije Univerziteta u Sarajevu bit će objavljena 10. jula 2023. godine, dok će konačna lista biti objavljena 14. jula.

Drugi prijavni rok je od 28. augusta do 8. septembra 2023. godine za fakultete/akademije gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita i od 28. augusta do 15. septembra za fakultete/akademije gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita.

Na fakultetima/akademijama gdje su predviđeni prijemni ispiti, isti će se održati u periodu od 11. do 15. septembra 2023. godine.

Preliminarna rang lista kandidata sa drugog prijavnog roka koji ispunjavaju uslov za upis na fakultete/akademije Univerziteta u Sarajevu bit će objavljena 18. septembra 2023. godine.

Upis na drugi ciklus studija i specijalistički studij bit će omogućen u jednom prijavnom roku: od 28. augusta do 23. septembra 2023. godine za fakultete/akademija gdje je predviđeno polaganje prijemnog ispita; od 28. augusta do 27. septembra za fakultete/akademija gdje nije predviđeno polaganje prijemnog ispita.

U konkursnim prijavnim rokovima kandidat može izabrati najviše tri fakulteta u okviru kojih može birati više smjerova/odsjeka. Tokom trajanja Konkursnog roka kandidatima su omogućena najmanje tri reizbora fakulteta/odsjeka/smjera, a o čemu će biti obavješteni na početnoj stranici Informacionog sistema putem kojeg se provodi online upis.

"Kada je u pitanju prvi ciklus studija i integrisani studij, sa današnjim danom, broj kandidata koji su izvršili registraciju putem informacionog sistema je 3.057, s tim što registracija traje do 7. jula. Pozivamo sve završene srednjoškolce da se prijave na Univerzitet u Sarajevu s obzirom na ponudu u kojoj svako može da pronađe ono što želi, ali i s obzirom na sadržaje koje će dobiti tokom studija: počevši od predavanja i vježbi, preko studentskih razmjena i svega onoga što jedno studentsko iskustvo treba da bude", izjavila je Dženana Husremović, prorektorica za nastavu Univerziteta u Sarajevu.

Univerzitet u Sarajevu je u svom prijedlogu za studijsku 2023/24. godinu smanjio upisnu kvotu u odnosu na studijsku 2022/23. godinu.

Prilikom izrade upisne politike i određivanja broja studenata za koje se predviđa upis u prvu godinu studija, Univerzitet u Sarajevu se vodio Metodologijom utvrđivanja upisnih kvota na članicama Univerziteta u Sarajevu za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2023/24. godini, donesenom u skladu sa odlukom Vlade Kantona Sarajevo o broju i strukturi studenata/kandidata za upis u prvu godinu studija na Univerzitetu u Sarajevu od 9. juna 2022. godine.

"Iako su upisne kvote smanjene, Univerzitet u Sarajevu je zadržao svoju proaktivnu misiju. Mi želimo da obrazujemo naše studente za sve sfere djelovanja u Bosni i Hercegovini i šire. Odabir zanimanja i razvoja karijere je individualna odluka koju pojedinac donosi uzimajući u obzir za sebe relevantne faktore. Univerzitet u Sarajevu kao javna visokoškolska institucija ima misiju da obrazovanjem potiče razvoj nauke, tehnologije, ekonomije, politike, društva, umjetnosti i kulture kao neizostavnih segmenata kvalitete života", istakla je Husremović. ​​​​​​​

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()