Svjetski dan zdravlja: “Moje zdravlje, moje pravo”, ključna uloga pojedinca

Današnji tempo života, mnogima ne ostavlja mnogo vremena za brigu o zdravlju

05.04.2024. 21:36
  • Podijeli:

Povodom Svjetskog dana zdravlja svake godine podiže se svijest o važnosti zdravstvene zaštite. 

Ovogodišnja tema “Moje zdravlje, moje pravo”, naglašava ključnu ulogu koju pojedinac ima u zaštiti i unaprijeđenju vlastitog zdravlja.

Današnji tempo života, mnogima ne ostavlja mnogo vremena za brigu o zdravlju. 

Mislimo da smo zdravi do onog trenutka kada nam tijelo pošalje jasan signal da nešto nije u redu. Borba za egzistenciju i svakodnevni stres doprinose da sve manje brinemo ili zaboravimo da brinemo o svom zdravlju.

Da često nemamo uslove za liječenje, najbolje znaju oboljeli od raka. Osim duge liste čekanja na terapije, sada se suočavaju sa nedostatkom citostatika – lijekova koji su im neophodni.

Kada su u pitanju djeca oboljela od raka, najvažnije je poboljšati primarnu zdravstvena zaštitu, odnosno reagovati na vrijeme i početi sa adekvatnim liječenjem. Ono što možemo da uradimo sami za sebe jeste da osluškujemo naš organizam, koji nam, tvrdi struka, nerijetko daje signale kada nešto nije u redu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()