Svečano otvorenje Arnaudija džamije 7. maja

Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu

20.03.2024. 19:20
  • Podijeli:
Arnaudija 01 foto Anadolija-1668694417644.webp Foto: Anadolija

Arnaudija, posljednja obnovljena banjalučka džamija, bit će svečano otvorena 7. maja ove godine, na dan njenog rušenja i Dan džamija, saopćila je MINA.

U saopćenju se navodi da je odluka potvrđena na današnjoj prvoj sjednici Organizacionog odbora za svečano otvorenje Arnaudija džamije, održanoj u Sarajevu.

"Sjednica je bila usmjerena u pravcu formiranja operativnih timova, koji će, svako u svom resoru i segmentu, pripremiti program otvaranja i svu drugu podršku koja je potrebna da se ova aktivnost provede na najvišem nivou, kako to ova džamija zaslužuje. Očekujemo i da će naši mediji pratiti aktivnosti Organizacionog odbora, kao što su se i do sada interesirali kada će Arnaudija biti vraćena svojoj osnovnoj namjeni. Rijaset je prihvatio odluku Organizacionog odbora da otvorenje bude 7. maja, na dan njenog rušenja", izjavio je muftija banjalučki i predsjednik Organizacionog odbora Ismail-ef. Smajlović.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka Ismir Husedžinović naglasio je da je otvorenje Arnaudije velika radost za Banjalučane.

Jedan od potpisnika Ferhat-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija.

Arnaudija džamija je jedna od 16 porušenih džamija u Banjaluci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu, saopćeno je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()