Sve češći hakerski napadi na institucije sistema

Prosječan hakerski napad „košta“ kompanije između 3,5 i pet miliona dolara

26.03.2024. 21:00
  • Podijeli:

Hakerski napad na Integrisani zdravstveni informacioni sistem, zvaničnu stranicu Vlade Republike Srpske, Poresku upravu, samo su neki od slučajeva sajber napada na institucije sistema, dok je kradja privatnih podataka i podataka određenih kompanija znatno češća. Prosječan hakerski napad „košta“ kompanije između 3,5 i pet miliona dolara. Kako bi spriječili sajber napade na nivou Republike Srpske u Banjaluci je pokrenuta  Sajber akademija.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je cilj Sajber akademije Republike Srpske, obučiti što veći broj ljudi u polju informacione bezbjednosti kako bi sistemi Srpske nesmetano funkcinisali.

Budimir je istakao da je primarni zadatak Sajber akademije u toj sferi obučiti eksperte Republike Srpske, od akademske zajednice do radnika u upravi, te pružiti podršku korporativnoj zajednici u polju informacione bezbjednosti.

Prava „epidemija“ hakerskih napada uzrokovana je ogromnom upotrebom “pametnih telefona” , ali i WiFi bežičnih mreža niske sigurnosti. Zato je potreban i viši nivo zaštite.

Republika Srpska trebala bi kroz sajber akademiju da dobije sutručnjake koji će svoje usluge pružati širom regiona, trenutno je u toku obuka instruktora.

Moti Harlev glavni poslovni direktor sajber odjeljenja kompanije "Elta sistemi" iz Izraela kaže da će sajber akademija u Banjaluci napraviti od Republike Srpske regionalni centar u kom će se prenositi znanja i  gdje će se stvarati sertifikovani sajber eksperti. Na taj tačin ostvariće se povrat investicije jer, će eksperti koje formiraju na akadmiji nuditi usluge u regiji, što nije slučaj nigdje na Balkanu.

Direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske Dražen Višnjić naveo je da je obuka na Sajber akademiji projektovana za četiri grupe korisnika, a to su studenti tehničkih fakulteta javnih univerziteta Srpske, "aj-ti" osoblje u javnoj upravi i kritičnim infrastrukturama svih sektora u Srpskoj, zaposleni u IKT privredi te zaposleni u korporativnom sektoru.

On je naveo da Republika Srpska ima brojne procese u razvoju digitalizacije ali da se ne može ulaziti u takav stepen digitalizacije bez adekvatne sajber bezbjednosti.

"Jer onda smo se samo izložiti sajber prijetnjama, a sajber prijetnje su izuzetno evoluirale. Samo u toku 2022. godine imali smo pojavu više od 390 novih malicioznih softvera. Tokom 2023. godine to je još veći broj. Kroz Sajber akademiju mi vršimo promjenu paradigme naše nacionalne bezbjednosti gdje želimo da svaki `aj-tijevac` bude osposobljen na način da bude i stručnjak za sajber bezbjednost", istakao je Višnjić.
Prezentacija povodom početka rada Sajber akademije Republike Srpske održana je u Administrativnom centru Republike Srpske u Banjaluci.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()