Sudovi u BiH imaju kapacitet za borbu protiv organizovanog kriminala

Organizovani kriminal i korupcija ozbiljna prijetnja stabilnosti, bezbjednosti i ekonomiji BiH i sudovima trebaju alati za djelovanje protiv tih prijetnji

20.03.2023. 15:36
  • Podijeli:
zlatko knezevic, biljana braithwaite i Julian Reilly foto Ustavni sud BiH-64186d2da4d7c.webp Foto: Ustavni sud BiH

Sudovi u BiH imaju kapacitet da se nose sa izazovima u postupcima suđenja u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, zaključak je publikacije "Analiza prakse najviših sudova u BiH u predmetima organizovanog kriminala i korupcije", koja je predstavljena danas u Sarajevu.

Analizu su izradili Ustavni sud i AIRE centar, uz podršku Vlade Velike Britanije, te u saradnji sa Sudom BiH, Vrhovnim sudom Federacije BiH /FBiH/, Vrhovnim sudom Republike Srpske i Apelacionim sudom Brčko distrikta.

Analiza nudi sistematičan i sadržajan pregled značajnog broja presuda sudova u BiH u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, te pruža uvid u način na koji sudovi procesuiraju konkretna krivična djela, navedeno je u zajedničkom saopštenju Ustavnog suda BiH i AIRE centra.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević je rekao da "Analiza prakse najviših sudova u BiH u predmetima organizovanog kriminala i korupcije" predstavlja ključnu tačku evaluacije ukupnog stanja suđenja u tim oblastima.

"Ona istovremeno daje i pozitivnu ocjenu rada sudova koji, bez obzira na složenost predmeta, primjenjuju domaće zakone i evropske standarde. Takođe, ona je i poziv da se pristupi analizi rada tužilaštava i policijskih agencija jer su ta sva tri nivoa uzročno-posljedično vezana u ostvarivanju krajnjeg cilja, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Knežević.

Tokom predstavljanja publikacije istaknuto je da sudska praksa predstavlja ključni element u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Britanski ambasador u BiH Džulijan Rajli naglasio je da su organizovani kriminal i korupcija ozbiljna prijetnja stabilnosti, bezbjednosti i ekonomiji BiH, te da sudovima u BiH trebaju alati za djelovanje protiv tih prijetnji kako bi bilo urađeno više u izgradnji povjerenja javnosti u pravosudni sistem.

"Velika Britanija je ponosno što radi sa Ustavnim sudom BiH i AIRE centrom u razvijanju analize prakse u predmetima organizovanog kriminala i korupcije. Mi smo posebno ponosni jer su istaknuti pravni stručnjaci i sudije, koji su direktno uključeni u rad na slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, radili na ovoj analizi", istakao je Rajli.

On je dodao da je ključno da se BiH prilagodi novim izazovima, da se agencijama za sprovođenje zakona, tužiocima i sudijama obezbijede znanje i alati koji su potrebni za privođenje kriminalaca iz sfere teškog kriminala i korumpiranih političara pred lice pravde, što građani BiH i očekuju.

Ova publikacija je ukazala i na niz pitanja o kojima se treba povesti stručna rasprava, navedeno je u saopštenju.

U Analizi je navedeno da sudovi nemaju ujednačenu praksu prilikom izricanja kazni u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, te da je potrebno dodatno raditi na ispunjenju zakonskih uslova za određivanje i produženje naredbi za primjenu posebnih istražnih radnji, kao i upotrebi iskaza svjedoka koji su u toku glavnog pretresa sklopili sporazume o priznanju krivice.

Jedan od zaključaka Analize je da će brz napredak modernih sredstava komunikacije suočiti sudove sa dokazima pribavljenim korištenjem kriptovane komunikacije i nekim oblikom međunarodne pomoći, o kojima će biti zauzeti novi stavovi i stvarana nova praksa.

Direktor Programa za zapadni Balkan AIRE centra Biljana Brejtvajt /Braithwaite/ naglasila je da je efikasan rad sudova i tužilaštava ključan za procesuiranje organizovanog kriminala i korupcije, te da zbog toga krivično pravosuđe treba kontinuirano slijediti praksu Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Na predstavljanju Analize prisustvovale su sudije sudova iz BiH i Evropskog suda za ljudska prava, tužioci, advokati, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, institucija, međunarodnih organizacija, te direktori centara za edukaciju sudija i tužilaca.

Publikacija je izrađena u okviru projekta AIRE centra "Jačanje kapaciteta pravosuđa za borbu protiv organizovanog kriminala i nekažnjivosti u BiH", navedeno je u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()