Strani radnici o plati i uslovima u BiH: “Ovdje sam sretan i zadovoljan”

Trenutno je u BiH zaposleno viša hiljada stranih radnika

24.12.2023. 17:09
  • Podijeli:
radnici una 888-64ca8d628562b.webp Foto: UNA

Zapošljavanja stranih radnika vidljivo je u posljednjih 10 godina. Razlog je odlazak državljana BiH u zapadne zemlje. Trenutno je u BiH zaposleno viša hiljada stranih radnika. Uglavnom je riječ o građevinskim i ugostiteljskim radnicima, a najviše radnih dozvola izdano je državljanima Turske, Srbije, Nepala, Bangladeša, Kine, Indije i Hrvatske.  

Iz godine u godinu sve više radno sposobnog stanovništva napušta BiH. Posljedično, evidentan je porast zaposlenih stranih radnika. Posebno je to vidljivo u građevinarstvu. Radnici iz Bangladeša i Nepala u potrazi za poslom stigli su do Mostara. Trenutno rade na građevini.

“Sretan sam i zadovoljan. Plata je dovoljna za mene, 600 eura, ovdje sam tek nekoliko mjeseci, došao sam iz Bagladeša da radim”, ispričao nam je jedan od radnika.

“Došao sam iz Nepala i u BiH sam više od godinu dana, radim u ovoj građevinskoj firmi, sretan sam jako i zadovoljan. Imam finu platu, koja mi je dovoljna za život, iznosi oko 700 eura”, istaknuo je radnik iz Nepala.

“Ovdje radim oko tri mjesaca, plata je 600 eura”, dodao je još jedan muškarac porijeklom iz Bangladeša.

Video pogledajte na ovom LINKU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()