Stislo sa svih strana: Upitna je i vekna hljeba, o mesu mnogi maštaju

Do Nove godine, biće i novih poskupljenja

23.11.2022. 08:21
  • Podijeli:
pekara-1669128560211.webp Foto: Pixabay

Svako malo građane BiH pogodi vijest o nekom novom poskupljenju.

Pšenica je skočila, samim tim i pekarski proizvodi, gorivo na svjetskoj berzi pada, a kod nas i dalje košta oko tri marke. Praznici se bliže, krmokolji, ljudi bi da suše meso i da se na trpezi nađe po običaju neko pečenje ili peka. Koliko će građani ove godine uspjeti sve to da ispoštuju, pitanje je.

“Ovo je apsurdno i prestrašno”, kaže za portal UNA direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora Murisa Marić.

Na pitanje kako se boriti protiv konstantnih poskupljenja, kaže - nikako.

"Očigledno da su mlinari donijeli odluku da će poskupi brašno pa samim tim i pekarski proizvodi. Još jedno nerealno poskupljenje, naši ne nabavljaju novu pšenicu, to dovozimo iz Mađarske nema to veze više sa Ukrajinom, nijedan razlog nemaju za poskupljenje, ali očigledno smo kao država zatajili da donesemo odluke da se kontrolišu namirnice da ne mogu svakih mjesec dana da poskupljuju proizvode, jer nema toga ko može prekontrolisati ta poskupljenja", kaže Marićeva.

Dodaje koliko se nalazimo u nerealnoj situaciji da je ljudima postalo upitno mogu li da kupe hljeb.

"Mi se ispred Udruženja bunimo, ali građani ne reaguju kako bi trebali reagovati, nisam ja za proteste i rušenje, ali ne progovaramo o tome. Niko. Nije realno nafta pada, a nama je još preko tri marke, nerealno je, razlozi za poskupljenje su sramota, jedan dan se dogovore, drugi već poskupe cijene. Nemoguće je ovo iskontrolistai, ko može da preživi preživjeće, ko ne može, nikog nije briga, sa platom porodica ne može ništa danas, dok plati sve što treba od struje grijanja, do škole pa na dalje, šta ostane da preživite mjesec?", kaže zabrinuto Marićeva i doaje "Šta ćemo sa socijalnim kategorima, ovo je apsurdno i prestrašno".

Vekna hljeba

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena belog hljeba u septembru prošle godine iznosila je 2,28 KM, a septembra ove godine je 2,97 KM.

Cijene su izračunate za kilogram hljeba. Vekna običnog bijelog hljeba sada košta oko 1,80 KM.

Stopa godišnje inflacije hrane je čak 26,7 odsto, prevoza 28,4 odsto, a stanovanja i komunalija 12,6 odsto.

Kontrole cijena

U Inspektoratu RS naveli su da je na osnovu prekontrolisanih tržnih centara utvrđeno da većina njih krši propise pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica. Tako je samo u ovom mjesecu kontrolisan 21 tržni centar, a u 12 slučajeva su utvrđeni propusti. Zbog toga su im inspektori napisali 12 prekršajnih naloga u vrijednosti od 90.000 KM.

Kontrola poštovanja propisa pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica u RS, pored tržnih centara, proširena je i na mljekare.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će u velikoj meri biti suzbijen svaki pokušaj neodgovornog podizanja cijena osnovnih životnih namirnica svih koji krše naredbe ili žele da ovu situaciju iskoriste za bogaćenje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()