Stevanović o imenovanju Gavrankapetanovića: Komisija utvrdila da postoji tehnička greška u konkursu

O ovom slučaju se oglasio član Privremenog Upravnog odbora (PUO) KCUS-a Dragan Stevanović

14.05.2024. 21:45
  • Podijeli:
ismet gavrankapetanovic armin durgut pixsell-658d55e684637.webp Foto: Armin Durgut / Pixsell

Saga u vezi imenovanja direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i dalje traje. Ispostavilo se da je Komisija Vlade FBiH utvrdila da postoji tehnička greška u konkursu, ali je dokumentacija Ismeta Gavrankapetanovića ispravna.

O ovom slučaju se oglasio član Privremenog Upravnog odbora (PUO) KCUS-a Dragan Stevanović.

"Dokumentacija prof.dr.Ismeta Gavrankapetanovića na čuvenom konkursu je potpuno ispravna tvrdi Komisija Vlade a što sam znao od početka (šta će sada branioci lika i djela ministra Rimca komentarisati baš me interesuje i čekam sa nestrpljenjem). E ta ista komisija tvrdi da postoji tehnička greška u samom konkursu pa će to vjerovatno biti razlog za nastavak trakavice. U suštini prava greška nije tehnička i u organizaciji je UKCS", kaže Stevanović.

U nastvaku je obrazložio svoje navode. Naime, ističe da je u nadležnom sudu UKCS registrovan kao javna ustanova čiji su osnivači PredsjedništvoRBiH i Skupština grada Sarajeva (dva organa koja trideset godina ne postoje).

"Donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti u FBiH 2010. godine precizirano je ko i kako može osnovati javnu zdravstvenu ustanovu pa i UKCS. Za 14 godina nikad nije donešen osnivački akt o osnivanju UKCS a kantoni osnivači koji nisu donijeli akt o osnivanju i sporazum o međusobnim osnivačkim pravima uredno delegiraju članove u UO i upravljaju UKCS (bez zakonske osnove). Statut UKCS na koji je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja nema pravnu snagu jer nema na Zakonu propisanoj osnovi osnivača/ce i nije usklađen sa Zakonom", ističe.

Dodaje da je na prvoj sjednici Privremenog Upravnog odbora ukazao na ovo i tražio da nadležni (Vlada FBiH i vlade kantona suosnivača) postupe po Zakonu.

"Nisu do danas, a nisu već 14 godina ni prethodne vlade. Toliko o 'tehničkoj grešci' u konkursu i razlogu za nastavak trakavice oko izbora generalnog direktora UKCS. Greška nije tehnička nego sistemska i nije do PUO", zaključio je Stevanović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()