Šta je ekonomičnije i podnošljivije, otvoriti prozore ili uključiti klimu?

Treba li otvoriti prozore ili uključiti klima uređaj? To je pitanje o kojem su mnogi vozači razmišljali!

07.06.2023. 15:09
  • Podijeli:
automobili-voznja-saobracaj-promet-tunel-fotopixabay.jpg Foto: Pixabay

Šta je ekonomičnije za podnošljiviju vožnju ljeti u automobilu? Treba li otvoriti prozore ili uključiti klima uređaj? To je pitanje o kojem su mnogi vozači razmišljali, a magična granica je brzina od 72 km/h.

Ispod ove brzine ima smisla otvoriti prozore u vožnji kako bi se rashladio automobil. Iznad ove brzine, efekat otpora prozora koji su otvoreni počinje da okreće situaciju u korist uključivanja klima uređaja, odnosno tada je potrošnja klima uređaja niža.

Ovaj savjet se zasniva na rezultatima studije Društva inženjera automobilskih vozila (SAE), koja je proučavala potrošnju kod otvorenih prozora u odnosu na klima uređaje.

Ipak, brzina od 72 km/h je prekretnica. Ako koristite klima uređaj, možete povećati potrošnju goriva čak za 10 posto, ali otvaranje prozora pri većim brzinama može povećati potrošnju goriva čak za 20 posto.

Takođe je vrijedno razmotriti izloženost zagađenju vazduha u gradskoj vožnji. U tim situacijama vjerovatno je najbolje izbjegavati otvaranje prozora, prenosi Revija HAK.

Međutim, znamo da u vrućim uslovima može biti veoma neugodno, pa kao rješenje možete uključiti klimu, ali zatvorite spoljne ventilacione otvore, tako da vazduh samo recirkuliše vazduh iz kabine, a ne uvlači vazduh spolja, jer u gradskoj gužvi će vam ući sve ono što izađe iz auspuha vozila ispred vas.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()