Slovenački dug: Radnici Ugljevika ne treba da brinu

Dio presude koji se tiče duga od 67 miliona evra riješiće se na način koji neće izazvati znatniju štetu za trenutni sistem, kaže direktor Elektroprivrede RS

28.10.2023. 20:05
  • Podijeli:

Holding slovenačkih elektrana razmatra prijedlog Rudnika i termoelektrane Ugljevik o sprovođenju arbitražne odluke i finansijskog obeštećenja od 67 miliona evra, koliko su termoelektarne Ugljevik dužne da plate Elektrogospodarstvu Slovenije. R

iječ je o obavezi nastaloj u vrijeme bivše Jugoslavije. Iz ERS-a kažu da su Rudnik i termoelektrana Ugljevik našle pogodna rješenja za sprovođenje dijela arbitražne odluke i finansijsko obeštećenje Slovenaca .

Dio presude koji se tiče duga od 67 miliona evra riješiće se na način koji neće izazvati znatniju štetu za trenutni sistem, kaže direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

"Mi moramo ispoštovati arbitražnu odluku, na nama je teret, ako je ne ispoštujemo onda ćemo imati mnogo žešću cijenu za platiti štetu, a mi to nećemo moći platiti , čak ni Republika Srpska, iz tih razloga moramo biti svjesni i koncentrisani na rješavanje  dvije odluke koje je tribunal u Beogradu presudio. Slovenačka strana svjesna je da se ne smije ugroziti rad Rudnika i termoelektrane Ugljevik, jer onda će i oni ostati bez svog dijela, kao što bismo i mi ostali bez našeg pripadajućeg dijela električne energije kojim snabdijevamo građane i privredu Republike Srpske.. Za sistem Elektroprivrede teža je arbitražna odluka koja se odnosi na isporuku trećine električne energije po priznatim troškovima iz prethodne godine, ali i to se mora rješavati", kaže Petrović.

Dodaje da RS mora isporučivati trecinu električne energije po odredjenoj cijeni, mora platiti glavnicu od 67 miliona evra. Republika Srpska takođe ima dobru saradnju sa holdingom slovenačkih hidorelektrana, oni su jedan od jačih kupaca struje u našem sistemu.

Ivan Koprivica izvršni direktor za tehničke poslove u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske kaže da radnici RiTE Uglevik ne treba da se brinu, jer se Slovencima ne poklanja ta jedna trećina energije, oni će je plaćati kao sto im sada plaća Elektroprivreda Republike Srpske.

U presudi koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu riječ je o obavezi nastaloj u vrijeme bivše Jugoslavije, kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()