Poruka Sindikata: Ne odustajemo! Veliki protest prosvjetara održat će se 14. februara u Sarajevu!

Donesena je jednoglasna odluka: Idemo do kraja boriti se za djecu i radnike!

03.02.2024. 12:03
  • Podijeli:
prosvjetni radnici una-65ba23cbbbe27.webp Foto: UNA

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo odlučio je da će ipak održati štrajk prosvjetara u Sarajevu, najavljen za 14. februar.

"Nakon detaljnog razmatranja jučerašnjeg odgovora Vlade Kantona Sarajevo, koji je pripremila ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, na naših 12 zahtjeva koji su definisani Odlukom o provedenom trodnevnom dvosatnom štrajku upozorenja u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja i koji su definisani Odlukom o organizovanju i održavanju protestnog skupa 14.02.2024. godine pod motom 'Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja', članove i članove organa Sindikata smo pitali: 'Imajući u vidu da Vlada Kantona Sarajevo nije udovoljila najbitnijim zahtjevima Sindikata, da li Sindikat treba nastaviti sa pripremama za proteste 14. februara i pripremama za generalni štrajk?'

Donesena je jednoglasna odluka: Idemo do kraja boriti se za djecu i radnike!

Dakle, radnici u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja i njihovi sindikalni predstavnici se nisu prodali za 10 posto i ostali su principijelni i posvećeni borbi za djecu i prava radnika.

U srijedu, 14. februara 2024. godine će biti protesti prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo na kojima se očekuje 1000 – 1500 učesnika; 8. februara 2024. godine će nadležnim organima, u skladu sa zakonom, biti najavljen skup. Doći će na protestni skup prosvjetni radnici iz cijele BiH i regiona i svi oni koji podržavaju borbu Sindikata za obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. Ako se do 14.02.2024. godine ne udovolji svim zahtjevima Sindikata, vjerovatno će 14.02.2024. godine učesnici protesta imati i 13. zahtjev koji će biti odlična pretpostavka da se brzo riješi svih 12 zahtjeva.

Sindikat od danas pokreće konkretne aktivnosti oko organizacije generalnog štrajka (potpune obustave rada) u vtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo i javno poziva Vladu Kantona Sarajevo da se sljedeće sedmice počne sa procesom mirenja koji, u skladu sa zakonom, može trajati maksimalno 30 dana. Dostavit ćemo im i zvanični pisani zahtjev", saopćeno je, između ostalog, u saopćenju koje je potpisao predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()