Šest prijava zbog prometa svinja iz zaraženog područja

Iz Inspektorata je navedeno da su prilikom nelegalnog transporta iz ugroženog i zaraženog područja, neodgovorni trgovci i farmeri doprinijeli širenju afričke kuge svinja i u druga područja Republike Srpske

15.11.2023. 11:34
  • Podijeli:
Svinje_farma svinja_Foto UNA-64bfffb90b8a6.webp Foto: UNA

Veterinarska inspekcija Republike Srpske u proteklom periodu podnijela je šest krivičnih prijava protiv lica koja su prometovala svinje iz zaraženog i ugroženog područja, bez odgovarajuće veterinarske dokumentacije.

Iz Inspektorata Republike Srpske je saopšteno da svinje nisu posjedovale identifikacione ušne markice, uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja izdato od veterinarske organizacije koja je sprovela program mjera, kao ni potvrdu o prometu.

"Svinje su prometovane sa područja Semberije na područje Istočnog Sarajeva, Milića, Foče i svih opština Hercegovine. Imajući u vidu epidemiološku situaciju vezanu za bolest afričke kuge svinja, koja je prouzrokovala eutanaziju i neškodljivo uništavanje nekoliko desetina hiljada svinja i ogromne ekonomske gubitke, neodgovornim ponašanjem pojedinaca povećan je rizik od daljeg širenja bolesti", navodi se u saopštenju, prenosi Srna.

Iz Inspektorata je navedeno da su prilikom nelegalnog transporta iz ugroženog i zaraženog područja, neodgovorni trgovci i farmeri doprinijeli širenju afričke kuge svinja i u druga područja Republike Srpske.

U saopštenju je istaknuto da je pravovremenim djelovanjem zaustavljeno dalje širenje bolesti i situacija je pod kontinuiranim nadzorom nadležnih službi, ali je potrebno i dalje apelovati na odgovornost pojedinaca.

"Afrička kuga se ne može izliječiti i bolest se može suzbiti samo eutanazijom životinja. Ovim putem skrećemo pažnju farmerima da ne prodaju i ne kupuju svinje bez neophodne veterinarske dokumentacije", navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata Srpske su skrenuli pažnju pojedincima koji pomišljaju da na ovaj način nabavljaju svinje, da treba da imaju u vidu da će u slučaju pojave bolesti sami snositi sve troškove laboratorijskih analiza, koji nisu mali, a koje je do sada u redovnom postupku plaćalo Ministarstvo.

"Takođe, u slučaju nastale štete zbog obolijevanja i eutanazije svinja, neće moći ostvariti ni pomoć od države. Nijedan poljoprivredni proizvođač koji ne bude uredan u smislu markiranja, obilježavanja životinja i uvjerenja o zdravstvenom stanju neće imati pravo na naknadu štete", navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata su naglasili da će Veterinarska inspekcija, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama prometa svinja u Republici Srpskoj.

Iz Inspektorata Srpske su pozvali proizvođače, kao i individualna domaćinstva da poštuju propisane mjere, odnosno da prilikom prometa svinja pribave odgovarajuću veterinarsku dokumentaciju.

"Inspekcija će sankcionisati svaki pojedinačni slučaj u kojem se utvrdi da životinje ne posjeduju identifikacione ušne markice, niti prateću dokumentaciju propisanu za transport istih", navedeno je u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()