Sarajevski tobdžija Smail Krivić 26 godina pucnjem iz topa najavljuje početak iftara

U znak zahvalnosti za njegovu službu, Krivića je danas ugostio načelnik Općine Stari Grad

19.04.2023. 19:10
  • Podijeli:
AA-20230419-30899128-30899121-SARAJEVSKI_TOBDZIJA_SMAIL_KRIVIC_26_GODINA_PUCNJEM_IZ_TOPA_NAJAVLJUJE_POCETAK_IFTARA-644020628e767.webp Foto: Anadolija

Sarajevski tobdžija Smail Krivić i ovog ramazana je svake večeri pucnjem iz topa sa Žute tabije građanima najavljivao da je nastupio akšam-namaz i početak iftara.

Ovu lijepu tradiciju koja dodatno uljepšava mjesec ramazan, tobdžija Smail Krivić održava već 26 godina i tako nesebično služi građanima i zajednici, ne tražeći ništa zauzvrat. U znak zahvalnosti za njegovu službu, Krivića je danas ugostio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji mu je uoči predstojećeg Bajrama uručio prigodne poklone.

“Naš Smail je ponos Starog Grada i primjer kako se nesebično služi zajednici, čuva tradicija i običaji. On svojim primjerom pokazuje da Ramazan u nama budi ono najbolje, podstiče naše vrline, darežljivost i želju da budemo bolji. Hvala Smailu što svojim djelima pokazuje dušu Starog Grada”, kazao je načelnik Hadžibajrić. “Slike Žute tabije i pucnja topa obišle su cijeli svijet i Smail je možda nesvjesno doprinio da mnogi koji vide tu sliku požele doći u Stari Grad i Sarajevo. On je na neki način postao i naša ramazanska atrakcija i mi ga moramo ljubomorno čuvati i štititi jer je Stari Grad postao prepoznatljiv i po njemu. Zato će uvijek imati našu podršku i vrata ove Općine su mu uvijek otvorena”, izjavio je Hadžibajrić.

Smail Krivić se rodio u Ključu 1953. godine, a u Sarajevo je došao kada mu je bilo 16 godina. Cijeli rat proveo je u Sarajevu gdje je kasnije zasnovao i radni odnos, a od 2017. godine je u penziji. Prisjetio se kako je izgledala njegova služba kada je 1997.godine tek počeo da najavljuje vrijeme iftara.

“Tada nismo imali top, nego jednokratne lansere koje smo uvezli iz Turske i pucali smo iz njih na tri lokacije u Sarajevu. To je tada bila atrakcija. Top koji je sada na Žutoj tabiji napravljen je prije 7-8 godina i ja sam tada učestvovao u njegovoj izradi i davao svoje prijedloge. Sjećam se da smo ga prvi put testirali u kamenolomu u Ilijašu, a nakon dorada donijeli smo ga Žutu tabiju i tu je i danas”, ispričao je Smail.

Kaže da ga raduje što je iz godine u godinu sve više ljudi na Žutoj tabiji, a dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i ostatka svijeta jer je top odavno postao atrakcija. Već godinama unazad, čast da uz Smaila aktivira prvi pucanj iz topa na Žutoj tabiji i najavi dolazak svetog mjeseca ramazana pripadne načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.

Smail danas ima 71 godinu i u posljednjih 26 godina samo ga je jednom korona omela u obavljanju njegove službe na Žutoj tabiji. Svaki dan, nakon pucnja topa sa Žute tabije, žuri kući na Vratnik na iftar sa porodicom, suprugom Suadom, kćerkama Aminom i Mersihom, te sinom Mirzetom, objavila je Općina Stari Grad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()