Sarajevo se guši u smogu, alarmantne vrijednosti zagađivača u zraku

Prema najnovijim podacima o kvaliteti zraka, indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo iznosio je alarmantnih 235, čime se grad pozicionirao tik iza Lahorea u Pakistanu, koji je trenutno najzagađeniji grad na svijetu

19.12.2023. 09:37
  • Podijeli:

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, suočava se s ozbiljnim problemima zagađenja zraka, što je postalo još očiglednije jutros kada je grad zauzeo drugo mjesto na listi najzagađenijih gradova u Svijetu.

Prema najnovijim podacima o kvaliteti zraka, indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo iznosio je alarmantnih 235, čime se grad pozicionirao tik iza Lahorea u Pakistanu, koji je trenutno najzagađeniji grad na svijetu.

Ova visoka vrijednost AQI upućuje na ozbiljne probleme sa zagađenjem zraka u glavnom gradu BiH, što ima ozbiljne posljedice po zdravlje građana i okoliš.

AQI se mjeri na temelju koncentracije različitih zagađivača u zraku, uključujući čestice PM2.5 i PM10, dušikov dioksid, sumporov dioksid, ozon i druge štetne tvari. Visoki nivoi tih zagađivača mogu uzrokovati respiratorne probleme, kardiovaskularne bolesti i druge zdravstvene komplikacije.

Razlozi zagađenja zraka u Sarajevu su mnogobrojni, uključujući industrijske emisije, saobraćajne emisije, grijanje na drva i ugalj te topografske uvjete koji mogu pridonijeti zadržavanju onečišćujućih tvari u zraku. Ova situacija ukazuje na potrebu hitnih mjera i inicijativa kako bi se smanjilo zagađenje zraka i poboljšala kvaliteta života građana.

Vlasti, zajedno s lokalnim i međunarodnim partnerima, moraju poduzeti korake kako bi smanjile emisije izvorima zagađenja, poticali održive načine grijanja i promet, te educirali građane o važnosti očuvanja čistog zraka. Ova situacija također naglašava potrebu za globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju onečišćenja zraka na globalnoj razini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()