Sanja Sibinčić u 'Reaktoru': Trebamo raditi na podršci reproduktivnom zdravlju

Svakog ponedjeljka u 20 sati na UNA TV (Bosna i Hercegovina)

16.05.2023. 21:55
  • Podijeli:

O neplodnosti kao bolesti modernog doba, rješenjima koja moderna medicina pruža, holističkom pristupu kao novini i važnosti seksualnog zdravlja, u “Reaktoru” je govorila prof. dr Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva. 

Istaknula je važnost reproduktivnog zdravlja pred kojim bi trebalo da padne i sva politička retorika i demagogija, jer na stanju je broj nacije, najbitniji parametar i jedini temelj za sve ostale priče.

"Ono na čemu zaista trebamo raditi je podrška reproduktivnom zdravlju, podrška potomstva jer bez tog nema ništa. Kada je u pitanju reproduktivno zdravlje unazad nekih 15 godina zaista se Republika Srpska bavi reproduktivnim zdravljem. Imamo zakon, recimo zakon kada je u pitanju vantjelesna oplodnja, međutim ono što nemamo to su pravilnici, a pravilnici opet određuju primjenu zakona, tako da mi imamo zakon i nemogućnost primjene zakona iz određenih oblasti što nas naravno usporava", kazala je Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva.

Istakla je kao novinu prednost holističkog pristupa ka pacijentima bilo da se radi o spontanoj trudnoći ili procesu vantjelesne oplodnje. Radi se o individualnom pristupu i promjeni stila života.

“Neophodno je da iznjegujemo naše pacijente, da osvijestimo naše pacijente, da ih naučimo kako da se ponašaju prema sebi i kako da na što bolji način pomognu sebi prije nego što uđu u postupak vantjelesne oplodnje, to je ideja i cilj holističkog pristupa”, objasnila je prof. dr Sanja Sibinčić.

U “Reaktoru” je govorila i o uvođenju predmeta “Reproduktivno zdravlje” u obrazovne institucije. Ukazala je na značaj ovog projekta i prevenciju steriliteta.

Una televizija ograđuje se od izjava, ličnog mišljenja i stavova sagovornika i gostiju iznijetih u emisijama koje se emituju na našem kanalu.

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()