Bosna i Hercegovina ulazi u besanu noć

Obilne kiše prave probleme, ekipe prate stanje na terenu

16.05.2023. 22:36
  • Podijeli:
sana_poplave-64634d6f6425f.webp Foto: UNA

Građani širom Bosne i Hercegovine ulaze u besanu noć, jer se kiša i vodostaji rijeka ne smiruju.

  • Očekuje se porast rijeke Une

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu je 514 centimetara, a tokom noći očekuje se porast za još 30 centimetara, te su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, rečeno je večeras na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su porastu vodostaji rijeka Une i Sane, te da su vrećama sa pijeskom zatvoreni otvori na keju pored rijeke Une.

"Jak pljusak u popodnevnim časovima je podzemne vode sa 70 centimetara podigao na 150 centimetara, te su na pojedinim lokacijama izbile podzemne vode", rekao je Drljača.

On je naveo da je najugroženiji dio kod Osnovne škole "Sveti Sava" gdje sutra neće biti nastave, dok će u ostalim školama ona biti održana.

  • Vanredna situacija proglašena i u Novom Gradu!

Na području opštine Novi Grad večeras je proglašena vanredna situacija zbog poplava koje su nastale usljed obilnih padavina, rekao je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je rekao da rijeka Sana brže nadolazi od predviđenog, te da se na 10 lokacija vrši prepumpavanje vode.

  • Izlila se Una u Martin Brodu, poplavljeno domaćinstvo
  • Prijedor: Voda ušla u kuće

U prijedorskom naselju Raškovac na terenu su vatrogasci, starješina teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor Radovan Martić, gradonačelnik Slobodan Javor, zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević i šef odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta.

Vatrogasci pomažu mještanima čije su kuće već pod vodom da podignu namještaj te obilaze kuće u kojima su starije osobe.

"Voda mi je ušla u kuću, skroz je u hodniku, a vanjska kuhinja mi je poplavljena totalno. Zovu me i unuka i kćerka da idem kod njih ali kako ću kuću ostaviti", priča nam mještanka iz prijedorskog naselja Raškovac dok u gumenim čizmama stoji na kapiji dok joj je cijelo dvorište pod vodom.

  • Građani ogorčeni: Nije problem Una, već kanali koji se ne čiste!

Za mještane naselja Pokoj u Bihaću poplave su redovna pojava. Jedan od mještana pomenutog naselja, reporeterima UNE rekao je kako su u sedam godina njegovo dvorište i kuća sedam puta plavi voda.

„Nije problem rijeka Una toliko već to što se kanali ne čiste redovno. To je ono što stvara problem“, poručio je on.

Noć koja je pred nama za stanovnike Pokoja biće neizvjesna.

  • Nadležni: Situacija u Novom Gradu se usložnjava

Usložnjava se situacija sa vodostajima rijeka Une i Sane na području opštine Novi Grad i sve nadležne službe su na terenu, rekao je načelnik ove opštine Miroslav Drljača.

Drljača je izjavio novinarima da je vodostaj rijeke Une 503 centimetra, sedam manje od kvote kad se proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava.

"Zabrinjavaju informacije da vodostaj rijeke Une u gornjem toku i dalje raste što ukazuje da će vodostaj u Novom Gradu uskoro biti 510 centimetara", rekao je on.

Prema njegovim riječima, trenutno su u toku aktivnosti zatvaranja otvora na gradskom keju pored rijeke Une.

"Pripremamo se za narednu noć. Očekujem da ćemo do 20.00 časova imati spremnu odbranu grada", istakao je Drljača.

  • Vrbas poplavio šetalište i terene

Plaža i sportski teren ispod dvorane “Obilićevo” danas su pod vodom.

  • Od ponoći HE Bočac ispušta vodu

Od ponoći, zbog visoke akumulacije HE Bočac kontrolisano ispušta vodu. Scenario iz 2014. godine, ne bi se trebao ponoviti, ni po jednom parametru - rekao je za RTRS dorektor HE Bočac, Goran Milanović.

  • Nivo Une dostigao čak 609 centimetara

Prema najnovijim podacima o stanju na rijekama u FBiH, najteže je na području Bihaća, kod naselja Kralje, gdje je vodostaj Une dostigao čak 609 centimetara.

Rekordni vodostaj rijeke koji je do sada evidentiran je 620 centimetara, a mještani se nadaju da će, nažalost, do večernjih sati vodostaj preći taj rekord.

  • U Kostajnici je proglašeno vanredno stanje

Na području opštine Kostajnica proglašeno je vanredno stanje, nakon što je vodostaj rijeke Une dostigao 450 centimetara.

Odluku o proglašenju vanrednog stanja donio je komandant Štaba za vanredne situacije Nikola Janjetović, na prijedlog Štaba, a u 15.59 časova su se oglasile sirene za uzbunu.

  • Novi Grad
  • Izlila se Vrbanja kod Žutog mosta u Banjaluci

U banjalučkom naselju Vrbanja, kod Žutog mosta, gdje se nalazi plaža za osobe sa invaliditetom, došlo je do izlijevanja rijeke Vrbanje iz svog korita.

  • Poplavljeni pojedini putevi u Bihaću
  • Izlila se Pliva i njene pritoke, obustavljen saobraćaj u dijelu Jezera

Na područuju Jezera rijeka Pliva i njene pritoke izlile su se iz svog korita, te je u jednom dijelu ove opštine obustavljen saobraćaj.

Kako je kazala Snežana Ružičić, načelnik Jezera, poplavljena je Ulica 21.novembar od Ambulante porodične medicine do kuće Janka Aleksića, te da je štab za vanredne situacije opštine donio Odluku o obustavljanju saobraćaja na toj dionici.

  • Bosanska Krupa proglasila stanje prirodne nesreće

Štab civilne zaštite Bosanska Krupa proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava, jer je poplavljen veliki broj stambenih i pomoćnih objekata, kao i putne komunikacije.

Kako navode, upozoravaju se svi građai  da preduzmu sve mjere zaštite kako bi sačuvali imovinu i ljudske živote.

  • Poplavljen je kafić kao i glavna plaža u Novom Gradu

Kako javljaju reporteri UNE, vodostaj rijeke je vidljivo povećan.

"Izgleda zabrinjavajuće, ali nema mjesta panici", poručio je šef Odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta.

Najkritičnije je u naselju Raškovac, gdje je zaplavljeno oko 10 objekata.

Put Banjaluka - Prijedor je prohodan, ali je pojačana gužva u saobraćaju.

  • U mjestu Bosanska otoka zaplavljeni su objekti uz rijeku Unu, kiša pada jačim intenzitetom.

Magistralni put je prohodan i nadležne ekipe prate stanje na terenu.

  • Na putu Prijedor - Novi Grad došlo je do manjeg odrona usljed obilnih padavina.
  • Na području Bihaća kiša pada pojačanim intenzitetom. Put na ulazu u Bihać je prohodan, no u mjestu Kostela voda se izlila na put što otežava saobraćaj. Uz cestu je postavljen nasip, a na terenu je i policija.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()