Radovi u Banjaluci: Izgradnja parka posvećenog Tvrtku I Kotromaniću teče predviđenim tokom

Gradonačelnik je istakao i to da će ovo biti još jedna prekrasna zelena oaza u kojoj će uživati svi građani.

23.02.2024. 10:20
  • Podijeli:
park-Banjaluka-Tvrtko-I-Kotromanic-1-872x610-65d8633a65d98.webp Foto: V.ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA

Radovi na izgradnji još jedne zelene oaze, odnosno parka koji će biti posvećen Tvrtku I Kotromaniću teku predviđenom dinamikom.

Ovaj park biće smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice, te je ovo drugi od ukupno pet novih parkova koje će Banjaluka dobiti, a na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Kako je ranije naglasio gradonačelnik, ovaj park će biti specifičan, a u njegovom središtu će se nalaziti skver sa pješačkim stazama, uređenom hortikulturom, fontanom kaskadnog oblika koja simbolizuje rijeku Vrbas, urbanim mobilijarom, te monumentom posvećenom Tvrtku I Kotromaniću kralju Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana.

– Ovo će biti jedna nova razglednica Banjaluke na koju ćemo biti svi ponosni. Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću gledaće na našu tvrđavu Kastel. Očekujemo uskoro da započne i projekat osvjetljenja Kastela vrijednosti oko 800.000 KM, po čijem završetku će Kastel koji je vijekovima bio u mraku dobiti potpuno novi izgled i sa ovim prostorom činiti jednu novu ambijentalnu cjelinu – rekao je gradonačelnik Stanivuković prilikom obilaska gradilišta.

Gradonačelnik je istakao i to da će ovo biti još jedna prekrasna zelena oaza u kojoj će uživati svi građani.

Na lokalitetu pronađen bunar iz srednjeg vijeka
Krajem decembra prošle godine Muzej Republike Srpske izvršio je zaštitna arheološka iskopavanja na prostoru u blizini “Ekvatora”, gdje je pronađen zidani bunar, koji prema mišljenju arheologa datira iz perioda srednjeg vijeka.

Iz Muzeja Republike Srpske tada su naglasili da je riječ o jednom o najznačajnijih nalaza na ovom lokalitetu, te da upravo pronalazak ovog bunara potvrđuje činjenicu da je Banjaluka izuzetno bogata u arheološkom smislu.

Odmah po pronalasku bunara koji datira iz srednjeg vijeka, pribavljeno je mišljenje i saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Bunar iz srednjeg vijeka će zasigurno postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()