Pušten Portal otvorenih podataka, korisnici besplatno mogu pristupiti različitim informacijama

"Portal otvorenih podataka je dizajniran s ciljem da olakša pristup i upotrebu različitih vrsta podataka, stoji u saopćenju

23.10.2023. 17:00
  • Podijeli:
Foto_iddeeaa 1-6536816be96a6.webp Foto: Iddeea

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine pustila je novi portal otvorenih podataka, koji će pružiti korisnicima širom Bosne i Hercegovine, a i svijeta, pristup velikom broju relevantnih informacija. Ovaj portal predstavlja jedinstven izvor podataka koji su dostupni svima, bez ikakvih ograničenja ili plaćanja, saopćili su iz IDDEEA-a.

"Portal otvorenih podataka je dizajniran s ciljem da olakša pristup i upotrebu različitih vrsta podataka. Korisnici će moći pretraživati bazu podataka koja obuhvata širok spektar usluga, uključujući: informacije i podatke koji se vode u evidencijama o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, ličnim kartama, putnim ispravama, registrovanim motornim vozilima i dokumentima za registraciju, vozačkim dozvolama, registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, izrađenim karticama za digitalne tahografe i brodarske i pomorske iskaznice",  navedeno je u saopćenju.

Istakli su da je cilj uspostave portala ODP IDDEEA BiH provođenje osnovnih principa Zakona o slobodnom pristupu informacijama na nivou institucija Bosne i Hercegovine s težnjom da se uspostavi proaktivna objava informacija kroz kontinuiranu samoinicijativnu objavu određenih vrsta informacija na internetskim stranicama Agencije u otvorenom obliku, koji podrazumijeva oblik datoteka koji je nezavisan od korištene platforme i bez ograničenja za ponovljenu upotrebu.

"Naš portal provodi i odredbe Direktive (EU) 2019/2024 Evropskog parlamenta i Vijeća od 20. juna 2019. godine o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi dokumenata javnog sektora. Ovi podaci će biti dostupni u različitim formatima, što će omogućiti njihovu dalju analizu i upotrebu u istraživanjima, projektima ili donošenju informisanih odluka.

Kroz ovaj portal, građani će imati mogućnost da prate i analiziraju različite aspekte društva i javnih politika. Također, portal će omogućiti nevladinim organizacijama, istraživačima i novinarima da pristupe relevantnim informacijama koje će im pomoći u njihovom radu",  naveli su.

Iz IDDEEA-a je naglašeno da su svi podaci na portalu otvorenih podataka pažljivo provjereni i ažurirani kako bi korisnicima pružili najnovije informacije.

Portalu otvorenih podataka možete pristupiti putem ovog linka.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()