Provjerili smo kako funkcioniše IZIS nakon napada hakera

Provjerili smo, kako funkcioniše u Banjaluci, ali i u drugim gradovima širom Srpske

29.01.2024. 22:24
  • Podijeli:

Integrisani zdravstveni informacioni sistem Republike Srpske, koji su nedavno napali hakeri, danas je ponovo uspostavljen i u banjalučkom Domu zdravlja.

IZIS od prošle sedmice radi u svim javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa i bolnicama koje koriste ovu aplikaciju.

Provjerili smo, kako funkcioniše u Banjaluci, ali i u drugim gradovima širom Srpske.

Nakon što je i Dom zdravlja Banjaluka sproveo sve tražene bezbjednosne preporuke koje su im ranije dostavljene u cilju jačanja zaštite podataka građana, Integrisani zdravstveni informacioni sistem ponovo je pušten u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Ova zdravstvena ustanova ima veliki broj ambulanti na više lokacija, pa se ove lokacije postepeno integrišu u IZIS upravo zbog dodatnog unapređenja bezbjednosnih mjera i da spriječimo bilo kakvo neželjeno djelovanje na ovaj sistem", saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U jednom od 37 banjalučkih Domova zdravlja u Banjaluci IZIS je proradio sredinom dana.

"Jednostavno taj proces ide sporo iz nekih razloga koji nama ljekarima nisu dovoljno poznati, tu se radi o nekim profesionalnim stvarima u koje mi nismo uključeni, ali kada profunkcioniše očekujemo zastoj jer jednostavno nije isto pustiti Dom zdravlja od 5,6 timova i Dom zdravlja Banjaluka od 130 timova", kazala je Milijana Đajić, doktor porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

A svjesni su toga i građani, koji na preglede gube znatno više vremena.

"Pola sata i više. A kada je bio ovaj sistem kad je radio to je išlo samo tako, za uputnice, za 5 minuta sve gotovo. Ovo danas ako je proradilo hvala Bogu."

"Mislim da je to nešto malo opterećenije ali nije mnogo.

U većini gradova u Republici Srpskoj IZIS je sa radom počeo još prošle sedmice.

U kratkom telefonskom razgovoru sa zaposlenima Doma zdravlja Bijeljina rečeno nam je da sistem funkcioniše sasvim normalno, a u Istočnom Sarajevu trenutno funkcioniše samo u porodičnoj medicini. Odgovor iz dobojskog Doma zdravlja nismo dobili, jer kako kažu o radu IZIS-a se neće izjašnjavati.

U Domu zdravlja Trebinje IZIS je ponovo uspostavljen 25. januara, ali sistem ne funkcioniše kao prije.

"Od tada sistem u nekim svojim osnovnim crtama radi, sa tim da postoje povremeni zastoji i usporenja koja prave povremene probleme, ali neka osnovna struktura sistema je uspostavljena izuzev elektronskih recepata. Postoje periodi kada je sistem jako usporen ili kada je teško ili nemoguće raditi, ali pacijenti su već dobrim dijelom naviknuti na to i obično imaju razumijevanja", kaže Dejan Bokić, administrator za IZIS u Domu zdravlja Trebinje.

Za sada se još uvijek štampaju papirni recepti jer izdavanje elektronskih nije u funkciji. U funkciji nije ni modul za laboratorije jer su u pitanju eksterni servisi sa kojima, kažu iz Fonda, moraju biti posebno obazrivi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()